Десятикласниця з Хмельниччини розмальовує тубуси від зброї

Десятикласниця з Хмельниччини розмальовує тубуси від зброї

Десятикласниця Софія Костоусова з села Пирогівці, що на Хмельниччині, розмальовує тубуси від протитанкового гранатомета. Два вже оздобила, наразі працює над третім.

Про те, як малюванням допомагає військовим, розповіла Суспільне Хмельницький.

Софія Костоусова каже, перед початком розпису наносить основу на поверхню використаного боєприпасу.

"Протитанкова гільза всередині вже пуста, до цього там був боєприпас. Тубус зеленого кольору, тому покриваю його акриловою фарбою з балончика для машин, а згодом — звичайним акрилом", — пояснює дівчина.

Софія Костоусова з Хмельниччини спочатку малює ескіз картини олівцем, після цього її розфарбовує
Софія Костоусова спочатку малює ескіз картини олівцем, після цього її розфарбовує, березень 2024, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

За її словами, ескіз картини робить олівцем, після чого її розфарбовує. На тубусі, над яким зараз працює, вирішила намалювати самчиківський розпис, бо він зародився на Хмельниччині: "Я дізналася про самчиківський розпис в Інтернеті. Він мені сподобався, на вигляд простий, у ньому дуже гарно поєднуються кольори, підбираю їх самостійно".

Третій тубус Софія Костоусова з Хмельниччини розмальовує самчиківським розписом
Третій тубус Софія Костоусова розмальовує самчиківським розписом, березень 2024, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

Софія Костоусова розповіла, сюжети для робіт шукає в мережі. Професійно художньому розпису не навчалася, це хобі, яке дуже любить: "На тубусі намалюю дві пташки, що буде символізувати чоловіка та жінку, як одне ціле. З іншого боку покрию все білим кольором і зображу козак із дівчиною".

Десятикласниця зазначила, почала малювати з моменту повномасштабного вторгнення. Патріотичні малюнки на папері передавала українським військовим. Використані тубуси їй віддали волонтери. Свої роботи Софія хоче продати на благодійному аукціоні, щоб отримані кошти передати військовим.

Тубуси, які розмалювала, Софія Костоусова з Хмельничини
Тубуси, які розмалювала Софія Костоусова, березень 2024, Хмельничина. Фото: Суспільне Хмельницький

На один із тубусів, каже дівчина, нанесла рядки із поезії Василя Симоненка "Де зараз ви, кати мого народу?". З протилежного боку — портрет дівчини-українки. Над ним працювала упродовж тижня під час канікул.

"Зараз школа, трохи часу забирає навчання, то третій тубус я малюю приблизно 2-3 тижні", — пояснила Софія Костоусова.

Директорка ліцею, де вчиться дівчина, Людмила Войтюк розповіла, учениця малювала спеціально для військових медиків.

Директорка школи Людмила Войтюк з Хмельниччини
Директорка школи у Пирогівцях Людмила Войтюк, березень 2024, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

"Софії передавали подяки за малюнки. Вони висять у харківському шпиталі в керівника. У її роботах настільки глибокий сенс. Мабуть, вона сама не до кінця розуміє, що їй вдається передати своєю творчістю", — зазначила Людмила Войтюк.

Софія Костоусова говорить, після перемоги України не малюватиме на зброї. Мріє робити стінописи.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок