Програмування, пошук та перевірка інформації: як використовують штучний інтелект у житомирських університетах

Програмування, пошук та перевірка інформації: як використовують штучний інтелект у житомирських університетах

У закладах вищої освіти Житомира застосовують штучний інтелект для програмування, пошуку джерел інформації, навчальних курсів з психології та інформаційної безпеки. Про це дізналися кореспонденти Суспільного, побувавши в Житомирській політехніці та Житомирському державного університеті імені Івана Франка.

Державний університет "Житомирська політехніка"

Студент-програміст Юрій Гнатюк здобуває освіту в Житомирській політехніці. Він розповів, що під час навчання використовує штучний інтелект.

"В повсякденному житті я постійно використовую різні нейромережі, зокрема ChatGPT, Bard та багато інших. Зазвичай це потреби для написання якої-небудь функції, коли ти не знаєш, куди тобі рухатися. Я використовував їх лише в найпростіших випадках: написанні певних CRUD-операцій, тобто Create read, Update, Delete, та дуже простих функцій, наприклад, сортування. Дуже легко не помітити якусь невелику помилку. Але набагато простіше звернутися до того ж ChatGPT та запитати, де ця помилка знаходиться та попросити його виправити", — розповів Юрій Гнатюк.

освіта, штучний інтелект, університет, студент, викладач, Житомир
Студент-програміст Житомирської політехніки Юрій Гнатюк. Лютий 2024 року. Фото: Ігор Жванько/Суспільне Житомир

Проректор з науково-педагогічної роботи Державного університету "Житомирська політехніка" Андрій Морозов розповів, що він заохочує студентів використовувати штучний інтелект в освітньому процесі, зокрема, з ознайомчою метою.

"Я безпосередньо в своїх предметах даю студентам завдання, які треба виконати за допомогою штучного інтелекту, зокрема чату GPT. Це для того, щоб студенти навчилися з ним працювати, почали використовувати його правильно та зрозуміли, що не завжди він дає правильну інформацію", — сказав Андрій Морозов.

освіта, штучний інтелект, університет, студент, викладач, Житомир
Проректор Житомирської політехніки Андрій Морозов. Лютий 2024 року. Фото: Ігор Жванько/Суспільне Житомир

Зі слів Андрія Морозова, у курсових та самостійних роботах студентам Житомирської політехніки дозволено використовувати нейромережі як інструмент для механічних обчислень. Проте повністю робота не може бути згенерована штучним інтелектом.

"У нас в Кодексі академічної доброчесності та етики взаємовідносин сказано, що здобувачу, який проявив академічну недоброчесність з першого разу повертається робота на доопрацювання. Як і у випадку, якщо в роботі знайдено якийсь плагіат", — розповів Андрій Морозов.

Адвокат Роман Гуртовенко в коментарі Суспільному сказав, що штучний інтелект поки не закріплений законодавчо як об’єкт інтелектуальних прав. А за дотримання Кодексу академічної доброчесності має слідкувати університет.

"Щодо доброчесності, відповідальна виключно комісія, яка слідкує за написанням та захистом дипломних робіт, — сказав Роман Гуртовенко. — Вони створюються при кожному виші. В плані Міністерства освіти діють комісії, які можуть здійснювати аудит".

освіта, штучний інтелект, університет, студент, викладач, Житомир
Адвокат Роман Гуртовенко. Житомир, 25 січня 2023 року. Фото: Суспільне Житомир

Житомирський державний університет імені Івана Франка

У Житомирському державного університеті імені Івана Франка навчають використовувати штучний інтелект у межах навчальних курсів "Психологічна та інформаційна безпека" та "Основи військової психології". Про це розповів викладач Житомирського державного університету Віктор Кириченко.

"Зі студентами розбираємо штучний інтелект з точки зору того, як він продукує інформацію, звідки він її бере, наскільки правдива ця інформація. Намагаємося зловити штучний інтелект на брехні", — розповів Віктор Кириченко.

З його слів, студентам для написання наукових робіт він дозволяє використовувати опції нейромереж. Наприклад, для пошуку інформації. Віктор Кириченко каже, що рекомендує студентам використовувати Semantic Scholar як сервіс, який допомагає шукати Віктор Кириченко наукову літературу.

освіта, штучний інтелект, університет, студент, викладач, Житомир
Викладач Житомирського державного університету Віктор Кириченко. Фото зі сторінки Facebook Віктора Кириченка

Студентка Житомирського державного університету імені Івана Франка Олександра в розмові з кореспондентами Суспільного розповіла, що користується штучним інтелектом під час написання рефератів. Зокрема, просить допомоги у ChatGPT, щоб зрозуміти, що писати.

освіта, штучний інтелект, університет, студент, викладач, Житомир
Студентка Житомирського державного університету імені Івана Франка Олександра. Лютий 2024 року. Фото: Ігор Жванько/Суспільне Житомир

Зі слів адвоката Романа Гуртовенка, якщо штучний інтелект використаний у науковій роботі, то посилання на нейромережу як на співавтора юридично неможливе.

"На нього як на автора посилатися неможливо, але в плані самого художнього оформлення, то автори, звичайно, можуть вказувати, що сформовано певну позицію, певний висновок штучним інтелектом. Але, на мою думку, потрібно вказувати не просто штучний інтелект, а конкретного розробника", — сказав адвокат Роман Гуртовенко.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок