У Терешківській ТГ на Полтавщині ставки підтоплюють приватні будинки та городи

У Терешківській ТГ на Полтавщині ставки підтоплюють приватні будинки та городи

У Терешківській громаді, що на Полтавщині, ставки вийшли з берегів та підтоплюють приватні будинки, городи та підвали. Про це Суспільному розповів житель села Зінці Микола Мирний. Цьогоріч рівень ґрунтових вод вищий, ніж минулі роки, розповів голова громади.

Будинок жителя села Зінці, що у Терешківській громаді, Миколи Мирного – через дорогу від ставка. Подвір’я, город та прилегла територія – у воді. За його словами, її рівень за останній тиждень знизився, але не повністю.

"Повністю он город, я можу вас у двір завести, що там робиться. Там взагалі пліснява, мокрота, хата сідає. Підлога почала здуватися приїжджала, щось робили", — каже місцевий житель Микола Мирний.

У селі Зінці ставки підтоплюють приватні будинки та городи
У Зінцях ставки підтоплюють приватні будинки та городи. Суспільне Полтава

"Щороку такі проблеми були, але вони були значно меншими. Цей рік поки що не зрозуміло чому, рівень ґрунтових вод значно вищий, ніж раніше. Силами комунальних підприємств "ЖЕО" й "Благо" прочистили цей наш існуючий дренажний канал, цим збільшили відтік води", — повідомив голова Терешківської ТГ Віталій Турпітько.

Під час весняних повеней до підземних ґрунтових вод потрапляють інфекції із скотомогильників, кладовищ та інших засмічених територій. Далі вони опиняються, зокрема, у приватних криницях, свердловинах та городах, розповіла представниця обласної Держпродспоживслужби Марина Романенко.

Затоплені огороди
Затоплені огороди. Суспільне Полтава

"Якщо будинок потрапив у зону підтоплення, необхідно провести ретельне прибирання, посушити будинок та продезінфікувати посуд та інші домашні побутові речі, які були залиті водою. Якщо вигрібні ями та вуличні туалети були переповнені, їх необхідно осушити за допомогою асенізаторської машини та ретельно продезінфікувати. Такі ж дії треба проводити і з вуличними криницями у приватному секторі", — говорить начальниця відділу Держпродспоживслужби Полтавщини Марина Романенко.

За словами голови громади, коли зійде вода поки прогнозів нема. Зокрема, найближчим часом очікують весняну повінь.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram| Viber | Instagram| Twitter | YouTube | Facebook

На початок