У Новоукраїнці на Кіровоградщині відкрили біологічні очисні споруди

У Новоукраїнці на Кіровоградщині відкрили біологічні очисні споруди

У Новоукраїнці на Кіровоградщині відкрили біологічні очисні споруди
. Суспільне: Кропивницький

Біологічні очисні споруди відкрили у місті Новоукраїнка Кіровоградської області. Про це Суспільному розповів підрядник з їх будівництва Максим Трохимчук з міста Рівне. З його слів, у Кіровоградській області вони єдині, в Україні таких – пів сотні.

З вересня 2020 року нові очисні споруди працювали у тестовому режимі. Попередні – пропрацювали 30 років і, за словами заступника міського голови Новоукраїнки Артема Кошеля, останні 10 років майже щомісяця потребували грошей для підтримки роботи: ”Від 5 до 7 тисяч – на проведення аерації, на очистку резервуарів, на зварювання металу і нові матеріали”.

Вартість будівництва споруд – 5,5 мільйонів гривень, 1,5 мільйона з яких – це гроші міського бюджету, решта – з обласного. За словами заступника міського голови, нові очисні споруди дозволять економити гроші громади: ”По-перше, на їх обслуговування не потрібні будуть гроші найближчі 10 років. По-друге, попередні електродвигуни споживали 7 кіловат потужності на годину, нові двигуни споживають 3 кіловата Це дає економію майже в 2,5 рази”.

Читайте також: Помічнянин сконструював трактор, дешевший, ніж закордонні аналоги.

Продуктивність нових очисних споруд – 200 квадратних метрів очищеної води за добу – розповів Максим Трохимчук. Технологія очисти, за його словами складається з кількох блоків: ”Стічні води з Новоукраїнки доходять до очисних споруд самопливом. Перед очисними спорудами є приймальний колодязь, з якого вода йде через набір сит, які затримують крупні забруднення. Переробка проходить за класичною технологією – очищення органічних забруднень за допомогою активного мулу. Мікроорганізми, які поїдають усі забруднення зі стічних вод, є органічними”.

Знезараження води, за словами підрядника, відбувається у колодязі-резервуарі за допомогою озону. Всі процеси очищення води контролюється в автоматичному режимі у спеціальному приміщенні: ”Щит управління керує технологічним процесом, індикація процесу відбувається на контролері. Повітродувки працюють, вказаний тиск у системі повітродувного обладнання. Ралізована система пониження рівня: у нічний час, коли немає такого притоку води, як вдень, і рівень її понижується, датчик сигналізує двигунам, і вони уповільнюються. Це економить електроенергію”.

Очищення води контролюється автоматично
Очищення води контролюється автоматично. Суспільне: Кропивницький

Начальниця Новоукраїнського райвідділу Держпродспоживслужби Світлана Кузькова розповіла, що тричі за 2020 рік штрафувала міську раду за забруднення навколишнього середовища на сусу від 102 до 425 гривень: ”Зараз же - повний біологічний процес очистки. При очищенні прибираються фосфати, хлориди, домішки, які негативно впливають на здоров’я людей. І метод озонування без використання хлору – це також прогресивний метод, який прибирає до 98% мікроорганізмів”.

Очищена вода зі споруд потрапляє у річку Грузька. За словами санітарного фельдшера Новоукраїнського районного відділу Держпродспоживслужби Віктора Ігнатенка, ступінь очистки робитиме воду придатною для ведення рибного господарства.

Нові очисні споруди обслуговуватимуть потреби 7 тисяч жителів Новоукраїнки.

На початок