У лісах Рівненщини збільшилася кількість диких тварин. З чим це пов'язано та як регулюють їх чисельність

У лісах Рівненщини збільшилася кількість диких тварин. З чим це пов'язано та як регулюють їх чисельність

Збільшення кількості тварин у лісах Рівненщини
. Фото: Північно-Західного міжрегіонального управління ЛтаМГ

У лісах Рівненщини збільшилася кількість звірів, зокрема козулі, кабана, оленя благородного, а також хижаків — лисиць та вовків. Це підсумки первинного обліку 2024 року, який провели в Північно-Західному міжрегіональному управлінні лісового та мисливського господарства. Більшості мисливських угідь дозволили регулювати чисельність диких тварин з урахуванням обмежень в умовах воєнного стану.

Про це 29 лютого повідомили в Північно-Західному міжрегіональному управлінні лісового та мисливського господарства.

Станом на 1 січня 2024 року площа мисливських угідь Рівненської області становить 1,2 млн га. Зареєстрували 68 користувачів різних форм власності, на обліку перебуває 20171 мисливець.

Кількість тварин у лісах області

На початку кожного року проводять первинний облік чисельності мисливських тварин. Це вираховують за тим, як звірі відвідують майданчики для підгодівлі. Також використовують дані із фотопасток, розміщених на території мисливських угідь та відстежують місця, де тварини ночують, погризені та надламані ними кущі й дерева тощо, повідомили Суспільному в управлінні.

За зведеною статистичною інформацією управління, у 2024 році зросла кількість усіх видів мисливських тварин. Зокрема збільшилася чисельність у порівнянні з 2023 роком:

  • козулі — з 15 872 до 16 353;
  • кабана – з 654 до 862,
  • оленя благородного – з 1 494 до 1 598.

Також побільшало у лісах області лосів, які занесені до Червоної книги України. За результатами щорічних обліків, на початок 2023 року їх налічувалося 1 091, у 2024 – 1 174.

На Рівненщині також фіксують значне збільшення кількості хижих м’ясоїдних тварин у 2024 році, зокрема лисиць та вовків. У 2023 році налічувалася 771 лисиця, а у 2024 році вже 2 831, вовків у 2023 році зафіксували 111, у 2024 році – 180.

В Північно-Західному міжрегіональному управлінні лісового та мисливського господарства пояснили, що таке збільшення кількості звірів пов'язане із тим, що мисливські угіддя, попри заборону на полювання під час воєнного стану, вкладали гроші у проведення заходів для підтримки тварин. При цьому зауважили, що збільшення чисельності хижих м'ясоїдних тварин може бути небезпечним для тварин та людей. Звірі, зокрема лисиці, вважаються потенційними носіями сказу.

Врегулювання чисельності мисливських тварин

Північно-Західне міжрегіональне управління звернулося з пропозиціями до Рівненської ОВА щодо регулювання чисельності звірів.

"На сьогодні більшій частині мисливських угідь дозволили проводити такі заходи штатними працівниками з урахуванням чинних обмежень на час воєнного стану. У разі необхідності додаткового залучення мисливці, власники мисливських угідь повинні звернутися за відповідними дозволами в міжрегіональне управління. На сьогодні видали п'ять таких дозволів", — зазначили в управлінні.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок