Головні новини Харкова та області 29 лютого: пожежі після обстрілів, наслідки ударів російських військ

Головні новини Харкова та області 29 лютого: пожежі після обстрілів, наслідки ударів російських військ

майдан свободи
Майдан Свободи, Харків, 27 лютого 2024 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Останні новини Харкова та Харківської області за 29 лютого 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

"Схеми" ідентифікували саперів, які мінували Харківщину забороненими протипіхотними мінами

Журналісти з медіапроєкту Радіо Свобода "Схеми" розкрили ідентичність російських саперів та їхніх керівників, які після відступу з Харківщини щільно застосовували міни на територіях, які вони раніше контролювали.

Ідентифікувати російських саперів та їхні підрозділи вдалася завдяки документам з нагородження за замінування українських територій. Журналісти виявили ці документи на флешці, яку російські військові залишили в одному з пунктів дислокації на Харківщині. Крім того, розслідувачі встановили, що серед мін, які російські сапери використовували після відступу, були заборонені міжнародними конвенціями типи протипіхотних мін.

Журналісти з'ясували, що мінування території Харківщини здійснювали сапери з 69-го окремого морського інженерного полку, а також з 295-го та 340-го окремих інженерно-саперних батальйонів, 254-го та 488-го мотострілецьких полків.

Реакція переселенців на зміни у виплатах для ВПО

В гуртожитку для переселенців у Харкові живуть люди, які виїхали з-під обстрілів з Куп'янського та Чугуївського районів області.

Що говорять про зміни у виплатах для ВПО — дивіться.

Виплати ВПО на Харківщині: хто не отримуватиме допомогу з 1 березня

З 1 березня в Україні змінюються правила нарахування виплат для внутрішньо переміщених осіб і зменшується кількість категорій, які матимуть на них право, говорить начальниця управління соціальних гарантій облдепартаменту соцзахисту Інна Тертишна. За її словами, люди працездатного віку та діти віком від 15 років в наступному місяці не отримають грошову допомогу. Автоматично виплати подовжать найуразливішим категоріям людей: пенсіонерам, людям з інвалідністю першої та другої групи, дітям до 14 років та сиротам.

Що робити людям, які залишаться без виплат, — матеріал Суспільне Харків.

Сили оборони на Куп'янському напрямку відбили дві атаки РФ в районі Табаївки та Петропавлівки: вечірнє зведення Генштабу

Під удари авіації потрапили Бологівка, Митрофанівка, повідомили у Генштабі.

Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове.

РФ змінила тактику завдання ударів по Харківщині — Синєгубов

Раніше прикордонні населені пункти потерпали переважно від танкових ударів, нині росіяни завдають ударів керованими авіабомбами, розповів Суспільне Харків очільник ОВА Олег Синєгубов.

"Авіабомби мають більший радіус руйнувань за артилерію, за мінометний вогонь тощо. Для РФ це більш безпечний спосіб завдавати ураження, оскільки КАБи випускаються з літаків. Будемо вживати всіх необхідних заходів, щоб протидіяти цьому. Те, що на фронті спостерігали затишшя КАБів, — це пряма реакція на знищення штурмових літаків росіян", — сказав Синєгубов.

Удар безпілотником по Вовчанську: поранений 18-річний чоловік

18-річний чоловік зазнав поранень внаслідок влучання безпілотника у дорогу у Вовчанську, повідомили в облпрокуратурі.

За попередніми даними слідства, РФ близько 12:30 29 лютого завдала удару FPV-дроном.

На півночі області немає угруповань, які б могли проводити штурми у бік Харкові — Синєгубов

На півночі Харківської області нині немає штурмових підрозділів РФ, які б свідчили про можливість РФ проводити штурми в бік Харкова, сказав Суспільне Харків очільник ОВА Олег Синєгубов.

"Щодо готовності області — ми не такі, як були 24 лютого 2022 року. Працюємо постійно над побудовою фортифікацій: це пряме завдання уряду, на це виділені кошти", — зазначив Синєгубов.

Прикордонники на Харківщині знищили два комплекси дальнього візуального спостереження РФ

Бійці прикордонної бригади Гвардії наступу "Сталевий Кордон" знищили два "Муром-П", повідомили у підрозділі.

У Купʼянському районі можуть розширити обовʼязкову, а також примусову евакуацію дітей: у яких громадах

У Харківській області розглядають питання розширення обовʼязкової евакуації на частини Великобурлуцької та Вільхуватської громад, а також — запровадження примусової евакуації сімей з дітьми з близько 17 сіл у цих громадах.

Про це Суспільне Харків розповів очільник Харківської обладміністрації Олег Синєгубов.

"Атак на Купʼянському напрямку не побільшало, росіяни просто продовжують бити по цивільних. Наразі будемо розглядати питання щодо примусової евакуації дітей з Великобурлуцької та Вільхуватської громад. Мова йде про 161 дитину — тобто, сімʼю — яких ми маємо вивезти у примусовий спосіб", — сказав Синєгубов.

"Металіст 1925" на виїзді грає проти "Минаю": хто судитиме матч

Арбітром зустрічі "Минай" — "Металіст 1925", яка відбудеться 2 березня на стадіоні "Минай" поблизу Ужгорода та розпочнеться о 13:00, буде Роман Блавацький, повідомила пресслужба клубу.

Колишня працівниця міграційної служби в Купʼянську організовувала отримання паспортів РФ — прокуратура

Колишній головній спеціалістці Купʼянського відділу міграційної служби повідомили про підозру у держзраді та колабораціонізмі. За даними слідства, вона очолила окупаційну міграційну службу.

Про це повідомила пресслужба Харківської облпрокуратури.

"Підозрювана керувала роботою підлеглих працівників, перекладала документи на російську мову для оформлення громадянства РФ, а також розглядала звернення, пов'язані з отриманням російського громадянства за скороченою процедурою", — сказано у повідомленні.

Також жінка "вдосконалювала" знання російського законодавства, проходячи службову підготовку з вивчення процесу проведення паспортизації населення.

Напередодні деокупації Харківщини підозрювана втекла на територію Росії, де й нині переховується від українського слідства. Вирішується питання щодо оголошення її у розшук.

Пораненого внаслідок авіаудару по Осиновому на Купʼянщині ушпиталили

Про це повідомили в поліції Харківщини.

"Поранення отримав чоловік віком близько 60 років. З травмами його госпіталізували до харківської лікарні. На місці події працюють слідчо-оперативна група, криміналісти та вибухотехніки", — сказано у повідомленні.

Жителька Куп’янщини координувала виплати пенсіонерам у рублях — прокуратура

Прокурори оголосили підозру в колабораціонізмі жительці Купʼянського району. За даними слідства, у серпні 2022 року жінка погодилася обійняти посаду "заступниці начальника управління пенсійного фонду Харківської області".

Про це повідомила пресслужба облпрокуратури.

"Підозрювана координувала роботу "управління" окупаційного органу, відповідала за організацію роботи з обробки заяв від місцевих мешканців для подальшої виплати "матеріальної допомоги пенсіонерам" у російських рублях", — сказано у повідомленні.

Після деокупації жінка переховується від слідства. Вирішується питання щодо оголошення її у розшук.

Під час авіаудару по Куп'янську загинув пастор та капелан Юрій Клімко: "Спілкування з військовими було його місією"

Пастор, військовий капелан та волонтер Юрій Клімко загинув під завалами церкви у Куп'янську, коли російські війська вдарили по центру міста авіаційною бомбою вдень 28 лютого.

Пастор, військовий капелан та волонтер Юрій Клімко загинув під завалами церкви у Куп'янську.
Пастор, військовий капелан та волонтер Юрій Клімко загинув під завалами церкви у Куп'янську. Колаж: Суспільне Харків

"Він волонтерив, він був капеланом, їздив у частини, спілкувався з військовими на духовні теми. Людям, які перебувають там, на полі бою, які знають, що можуть загинути, дуже важливо почути Боже слово. Ми бачили, як стає легше військовим після спілкування з Юрою. Це було його місією", — згадує знайома пастора Тетяна Піскун. Вона каже: навіть під час окупації Куп'янська Клімко не відмовлявся від української, допомагав людям продуктами, а коли зміг виїхати — продовжив волонтерити, особисто переганяв машини військовим.

Юрій Клімко
Юрій Клімко. Фото надала Тетяна Піскун

Після деокупації пастор з дружиною повернулися до Куп'янська: "Для нього церква — другий дім. Він з дружиною там все робив. Воно гримить, а вони якесь свято проводять. Церкву прикрашали, робили свічки, щоб людям було приємно. Щоб людям настрій підняти".

63-річний цивільний отримав поранення внаслідок авіаудару по Осиновому на Купʼянщині

Близько опівдня 29 лютого армія РФ скинула авіабомбу на Осинове Купʼянського району, повідомила пресслужба облпрокуратури.

"Отримав поранення 63-річний мирний житель. За попередніми даними, ворог завдав удар по селу ФАБ-500, — сказано в повідомленні.

Також вранці 29 лютого росіяни обстріляли з артилерії село Московку Купʼянського району. Тамошкоджено житлові будинки.

Стверджував, що "Росія тут назавжди", агітувала працювати в окупаційній адміністрації. Двом жителям Купʼянщини оголосили підозри

Про це повідомила пресслужба Харківської облпрокуратури.

Підозрювані в колабораціонізмі — 22-річна жінка і 46-річний чоловік. За даними дізнання, влітку 2022 року в окупованому Великому Бурлуці підозрювані публічно підтримували дії РФ.

"Зокрема чоловік стверджував, що "Росія тут назавжди". Жінка схвалювала захоплення збройними силами держави-агресорки територій України та агітувала місцевих мешканців співпрацювати з ворогом, зокрема влаштовуватись на роботу в новостворені установи при окупаційній адміністрації", — сказано в повідомленні. Підозрювані переховуються від слідства. Вирішується питання щодо оголошення їх у розшук.

Ситуація на Лимано-Куп'янському напрямку та наслідки обстрілів Куп'янщини

Дивіться коментарі з "Суспільне. Спротив" про ситуацію на фронті та наслідки авіаударів по Куп'янському району.

На Лимано-Куп'янському напрямку російські війська накопичили близько 80 тис. військових

Про це в етері "Суспільне. Спротив" розказав помічник начальника прикордонного загону "Сталевий кордон" Іван Шевцов.

"Навпроти нашої ділянки накопичуються підрозділи 20-ї армії, 25-ї армії, 1-ша танкова армія. Зараз близько 80 тис. військо накопичилося на Лимано-Куп'янському напрямку. Також використовуються підрозділи "Шторм", "Шторм-Z", — розповів Іван Шевцов.

Як минула доба 28 лютого на Лимано-Куп'янському напрямку

Протягом доби російські війська обстріляли позиції Сил оборони майже 900 разів, говорить помічник начальника прикордонного загону "Сталевий кордон" Іван Шевцов.

"Ситуація лишається стабільно напруженою. Ворог продовжує здійснювати атаки Сил оборони. 19 атак було відбито. На Куп'янському напрямку залишаються активними Синьківка та Табаївка. Велика кількість штурмів була здійснена на Лиманському напрямку в районі населених пунктів Терни, Ямполівка, Білогорівка", — говорить представник "Сталевого кордону".

Шевцов каже, що росіяни не змінюють тактику ведення штурмів.

"Це ті самі "м'ясні штурми". Це ми бачимо з кількості втрат, що несе ворог. 343 військовослужбовці тільки за одну добу ворог втратив на нашій ділянці. Це і смерті, і поранені. Техніка також використовується, але останнім часом в меншій кількості", — говорить Іван Шевцов.

За його словами, росіяни використовують FPV-дрони: "Було завдано удари по позиціях. Практично всі дрони, які летять на позиції, знешкоджуються".

Погода на перший день весни у Харкові та області: прогноз синоптиків на 1 березня

  • Мінлива хмарність;
  • Без опадів;
  • Вітер південно-східний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря в Харківській області: вночі 2-7° морозу, вдень 6-11° тепла;
  • Температура повітря в Харкові: вночі 4-6° морозу, вдень 7-9° тепла.

На деяких вулицях Індустріального району з 9:00 до 18:00 1 березня буде слабкий тиск води

Про це повідомила пресслужба "Харківводоканал".

"На насосній станції проведуть ремонтні роботи. Водопостачання жителів деяких вулиць Індустріального району здійснюватиметься на зниженому тиску", — сказано в повідомленні.

З адресами будинків, де очікуються слабкий тиск води, можна ознайомитись на офіційному сайті служби.

Сапери ДСНС знешкодили КАБ-250 на Харківщині

Про це повідомила пресслужба ДСНС України.

Керовану авіабомбу підірвали дистанційно на місці, де його знайшли, бо під'їхати до нього, щоб забрати, було неможливо.

Частина знешкодженої керованої авіабомби, Харківська область
Частина знешкодженої керованої авіабомби, Харківська область, лютий 2024 року. Фото: ДСНС України

Частина знешкодженої керованої авіабомби
Частина знешкодженої керованої авіабомби, Харківська область, лютий 2024 року. Фото: ДСНС України

У Харкові відновлюють роботу TruCam

У Патрульній поліції Харківської області розказали, де працюватимуть з приладами з 29 лютого.

Харків:

  • Харківське шосе;
  • проспект Гагаріна;
  • проспект Героїв Харкова;
  • вулиця Полтавський Шлях;
  • проспект Льва Ландау;
  • проспект Науки;
  • вулиця Героїв Праці;

Автошляхи Харківської області:

  • М-03 Київ-Харків-Довжанський
  • М-18 Харків-Сімферополь-Алушта-Ялта

Понад 36 тис. жителів лишаються у Куп'янському районі, однак через посилення обстрілів люди евакуюються

Про це в етері "Суспільне. Спротив" розказав очільник Куп'янської РВА Андрій Канашевич.

"Ті обстріли авіабомбами Вільхуватської та Великобурлуцької громад призвели до того, що люди з населених пунктів цих громад поїхали. Станом на сьогодні в районі лишаються близько 36 тис. людей. Ще два тижні тому було 38 тис. Люди потроху виїжджають. Особливо з тих місць, де були обстріли. А на початку вторгнення було 135 тис. людей", — говорить Канашевич.

Про обстріл Куп'янська, під час якого загинули два чоловіки:

"Влучили в городи, з одного боку були будинки, заклад харчування, церква. зруйновані та пошкоджені близько 20 будинків. Загинув пастор церкви та працівник кафе. Ще чотири людини зазнали поранень. Це був КАБ-500, попередньо. Це сталося о 13:40 — серед білого дня. На щастя, КАБ прилетів з іншого боку від закладу харчування. Якби було навпроти, то жертв могло б бути більше — поруч центральна дорога, там завжди ходять люди. Вчора закінчили роботи, під завалами людей немає", — сказав Андрій Канашевич.

Попри велику кількість пошкоджених будинків, люди в них поранень не зазнали, бо будинки порожні — люди виїхали. Якби люди не їхали, то наслідки були б гірші.

Енергетична ситуація в регіоні: дані Міністерства енергетики

"Енергетики відновили електропостачання 770 споживачам у прифронтових регіонах, які знеструмлювались внаслідок бойових дій. Усього в області через бойові дії без світла 15,6 тисячі точок обліку у 63 населених пунктах. У Купʼянську внаслідок бойових дій пошкоджено газопровід низького тиску до багатоквартирного будинку. Від газопостачання відключено 27 абонентів", — сказано у повідомленні.

Наслідки обстрілів: фото поліції

Протягом 28 лютого військові РФ завдавати ударів по населених пунктах Чугуївського та Куп'янського районів, повідомили у поліції.

СБУ запобігла серії ракетних ударів по Харкову

СБУ затримала жительку Харкова, яка наводила російські ракети на місто і чекала окупації. У спецслужбі затриману називають "особливо цінним агентом для ворога".

За даними СБУ, жінка виконувала "контрольну" функцію для російських спецслужб. Зокрема, виходила на місцевість та перевіряла координати, які їй надсилали росіяни.

"Під час дорозвідки зрадниця фотографувала потрібні об’єкти та позначала їх на картах Google. Потім вона пересилала відповідний "звіт" через месенджер", — сказано у повідомленні.

За даними слідства, у листуваннях з ворогом агентка закликала частіше обстрілювати Харків, щоб завдати місту максимальних руйнувань. Також вона сподівалась на захоплення обласного центру та його "приєднання" до складу РФ.

"Співробітники СБУ викрили зловмисницю на початковому етапі її розвідувальної активності. Це дозволило покроково задокументувати її злочинні дії, затримати і тим самим запобігти серії ракетних ударів по місту", — сказали у пресслужбі.

Підозрювана — безробітна жителька Харкова. В СБУ кажуть, що на співпрацю з РФ вона погодилася з ідеологічних міркувань. Її завербували наприкінці 2024 року.

Зловмисниця пішла на співпрацю з агресором, бо сподівалась, що, у разі захоплення Харкова, отримає посаду в окупаційній адміністрації РФ

За даними прокуратури, жінка вже мала проблеми із законом: "У її біографії вироки за злочини у сфері обігу наркотичних засобів та за крадіжки".

"Відомо, що гроші за наведення ракет та безпілотників по ЗСУ вона не отримувала. Харківʼянка підтримувала РФ, тому була готова працювати безплатно", — кажуть у прокуратурі.

Жінці повідомили підозру у державній зраді, їй загрожує довічне ув’язнення.

Розмінування на Харківщині: де лунатимуть вибухи

З 10:00 до 11:00 у селі Дементіївка Харківського району проводитиметься контрольований підрив вибухонебезпечного предмета, повідомили в ОВА.

На пожежі у Шестаковому загинув чоловік

Про це повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

Повідомлення про пожежу у приватному будинку надійшло о 22:07.

"На момент прибуття горіли домашні речі, перекриття та дах житлового будинку на площі 80 кв. м. В осередку пожежі вогнеборці виявили тіло чоловіка. О 22:55 відбулась локалізація вогню, о 00:10 — повна його ліквідація. Причина виникнення пожежі встановлюється", — сказано у повідомленні.

Обстріли Харківщини: скільки пожеж загасили рятувальники

Протягом доби війська РФ спричинили п'ять пожеж: три пожежі зафіксовано у Куп’янському та дві в Чугуївському районах області, повідомили у пресслужбі ДСНС Харківщини.

  • Близько о 10:00 росіяни завдали удару по прикордонному селу Кіндрашівка Куп’янського району. В результаті обстрілу зруйновано господарчу споруду на приватному подвір’ї. В ній також почалася пожежа на площі 30 кв. м;
  • О 13:52 російська авіація завдала чергового удару керованими бомбами по центральній частині Куп’янська. Руйнацій і пошкоджень зазнала житлова та цивільна інфраструктура. В результаті обстрілу сталась пожежа у зруйнованому приватному житловому будинку на площі 70 кв. м;
  • Внаслідок інших обстрілів сталося дві пожежі на відкритій території у місті Вовчанську. Там горіла суха рослинність на загальній площі більш ніж 7 тис. кв. м. А також горів сінник на території приватного домоволодіння в селі Григорівка Великобурлуцької громади. Площа пожежі склала 20 кв. м. Постраждалих та загиблих немає.

Обстріли Харківщини: зведення обладміністрації

За даними керівника обладміністрації Олега Синєгубова:

  • Артилерійських та мінометних ударів РФ зазнали близько 20 населених пунктів Харківщини: Западне, Синьківка, Іванівка, Котлярівка та інші;
  • Сьогодні вночі о 01:30 у Вовчанську було влучання в будівлю аптеки. Інформація про поранених не надходила. Раніше, о 19:15, внаслідок обстрілу пошкоджено приватний житловий будинок.

Обстріли Харківщини: зведення поліції

За даними керівника поліції Харківщини Володимира Тимошка:

  • Російські бомби вдарили по залізничному вокзалу у Великому Бурлуку. Шестирічна дівчинка, її дідусь і ще троє дорослих загинули під обстрілами армії РФ. Поранення отримали п’ятеро цивільних;
  • Не припинялися обстріли з боку росіян з артилерії та мінометів. РФ обстрілювала Куп'янськ, Кіндрашівку, Московку, Григорівку, Плоске, Сірий Яр, Великий Бурлук, Синьківку, Вільшана Куп'янського району; від атак потерпали Вовчанськ, Бударки Чугуївського району;
  • Внаслідок російських обстрілів пошкоджено 37 приватних будинків, церква Ісуса Христа, залізничний вокзал, кафе, будівля приватного підприємства, фермерське господарство, лінії електропередач, три приватних автомобіля, за межами Вовчанська на площі 7000 кв. м сталося загоряння сухої трави та лісової підстилки;
  • Упродовж доби слідчі, криміналісти, вибухотехніки виїжджали на місця подій, здійснили 10 оглядів, зібрали речові докази, опитали свідків та постраждалих від злочинних дій росіян, відкрили 16 кримінальних проваджень.

На Харківщині прикордонники знищили комлекс "Муром-М", який росіяни "захистили" кліткою

Про це повідомили у Східному регіональному управлінні Держприкордонслужби.

"Загарбники прикрили спостережний комплекс "Муром-М" металевою кліткою, але це не врятувало його від дрона українських прикордонників. Бійці повітряної розвідки Держприкордонслужби запустили FPV-дрон та знищили його. Цей спостережний комплекс давав агресорам можливість спостерігати на відстані до 10 кілометрів", — сказано у повідомленні.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 29 лютого

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Плоске, Бударки, Варварівка, Куп’янськ, Синьківка та Кислівка Харківської області, повідомили у Генштабі.

"На Куп’янському напрямку сили оборони відбили дві атаки противника в районах населених пунктів Синьківка і Табаївка", — сказано у повідомленні.

З 29 лютого на Харківщині патрульні вимірюватимуть швидкість на трьох нових ділянках

З 29 лютого поліцейські з приладом TruCAM працюватимуть на проспекті Науки, вулиці Героїв Праці та Харківському шосе, повідомили у патрульній поліції.

Трамваї №16, 16А та 27 частково змінять маршрут 29 лютого

Рух трамваїв на вулиці Академіка Павлова, на ділянці від вулиці Героїв Праці до провулка Салтівського, припинять з 9:30 до 15:30 29 лютого через ремонт колії, повідомили у міськраді з посиланням на департамент будівництва та шляхового господарства.

На цей період трамваї курсуватимуть так:

  • №16, 16А: розворотне коло "Салтівське" — проспект Тракторобудівників — вулиця Героїв Праці — вулиця Шевченка — розворотне коло "Журавлівський гідропарк";
  • №27: розворотне коло "Новожанове" — вулиця Москалівська — вулиця Гольдбергівська — вулиця Молочна — площа Захисників України — проспект Героїв Харкова — вулиця Академіка Павлова — в’їзд Семиградський — вулиця Віринська — вулиця Мойсеївська — вулиця Шевченка — розворотне коло "Журавлівський гідропарк" — вулиця Шевченка — вулиця Героїв Праці — проспект Тракторобудівників — розворотне коло "Салтівське".

Погода на 29 лютого у Харкові та області: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Без опадів;
  • Вітер південно-східний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 2-7° морозу, вдень 6-11° тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 3-5°морозу, вдень 7-9° тепла.
На початок