"Сьогодні йому виповнилося б 33 роки". Історія військового Павла Савчука з Хмельниччини, який загинув у боях за Бахмут

"Сьогодні йому виповнилося б 33 роки". Історія військового Павла Савчука з Хмельниччини, який загинув у боях за Бахмут

Павло Савчук з села Мала Стружка, що на Хмельниччині, загинув у боях за Бахмут шостого лютого 2023 року. Сьогодні йому б виповнилось 33 роки. Особисті речі бійця його мати береже, як пам'ять. А друзі висадили Алею з магнолій і гортензій біля ліцею, де Павло навчався.

Про це Суспільному розповіла мати військового — Валентина Савчук.

Син Валентини Савчук – український військовий Павло з позивним "Паштет". Він загинув шостого лютого 2023 в боях за Бахмут. Сьогодні, 28 лютого, йому б виповнилося 33 роки.

Павло Савчук мав вищу економічну освіту, був сомельє, працював керівником відділу в одній зі столичних дистрибьютерних компаній.

"Захищати Україну син пішов 25 лютого у складі тероборони. Потім став стрілком-штурмовиком. Про службу не розповідав. У нього було: "Усе ок, мамуль, норм. Ти ж розумієш, що війна". Я кажу: "Паш, так, це війна, війна – це страшно, там вбивають". А він каже: "Я розумію, та людина рано чи пізно помирає", — розповідає Валентина.

Мати загиблого військового Валентина Савчук біля "Дерева Павлу" на Алеї пам’яті, лютий 2024. Фото: Суспільне Хмельницький
Мати загиблого військового Валентина Савчук біля "Дерева Павлу" на Алеї пам’яті, лютий 2024. Фото: Суспільне Хмельницький.

Про загибель сина вона дізналася від сестри.

"Цей страшний день в мені до цієї пори. Найстрашніше, що є в житті – це втратити дитину. Немає більшого болю на світі, як біль мати, яка втратила дитину", — каже жінка.

Валентина зробила прапор із зображенням сина. Також зберігає фото, нагороди, листівки, військову сумку — все, що нагадує про нього.

"Ключі від автомобіля, який він придбав. Я його зберігаю, бо ці речі пахнуть Павликом. Воно все мені ще пахне", — ділиться Валентина.

На подвір’ї Струзького ліцею, де навчався Павло, його друзі створили Алею пам’яті з магнолій та гортензій. У навчальному закладі також є пам’ятна дошка з фотокарткою Павла Савчука.

Директорка Струзького ліцею, де навчався Павло, Ольга Тарчинська, лютий-2024. Фото: Суспільне Хмельницький
Директорка Струзького ліцею, де навчався Павло, Ольга Тарчинська, лютий-2024. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Дошка нашого випускника 2008 року, золотого медаліста, лідера, спортсмена, патріота. Взагалі, така нестандартна дитина, надзвичайно активна. І, що мабуть, найголовніше в наш час – небайдужа", — розповідає директорка ліцею Ольга Тарчинська.

Зі слів Валентини Савчук, син мріяв після завершення війни продовжити військову службу, одружитися і мати велику родину.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок