Збірна України з артистичного плавання тренується в оновленому складі у Харкові

Збірна України з артистичного плавання тренується в оновленому складі у Харкові

Ексклюзивно

Збірна України з артистичного плавання тренується у Харкові з новою програмою та в оновленому складі. Понад тиждень тому команда повернулася додому з Чемпіонату світу з водних видів спорту. Змагання проходили у Катарі: вони стали фінальним етапом відбору на Олімпійські ігри 2024 року. На Олімпіаду поїде дует українських синхроністок.

Відібратися на командний турнір спортсменкам не вдалося, розповідає головна тренерка Світлана Саідова.

Світлана Саідова
Світлана Саідова. Фото: Суспільне Харків

"Реакція була жахливою. Я за тиждень ледь відійшла. Дуже переймалася за дівчат. Вони усе можливе зробили, щоб ліцензію отримати. На жаль, напруга була такою сильною, що чисто психологічно діти не витримали. Я спортсменів не сварила: вони зробили усе, що могли. Були фатальні помилки, але наше життя не залишається на тому старті", — говорить тренерка.

Збірна України з артистичного плавання
Тренування спортсменок. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Плавчиня Марта Федіна нині відновлюється після змагань. Додому дівчина повернулася розчарованою, але сприймає результат Чемпіонату світу як додаткову мотивацію.

Марта Федіна
Марта Федіна. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

"Мабуть, так мало статися, щоб ми стали сильнішими. Ми вже звикли — завжди перемоги, завжди медалі. Коли знаєш смак перемог, то треба знати й присмак поразок. Не можу сказати, що саме війна вплинула. Звичайно, ми не впоралися. Ми мали бути готові до того, що стреси, хвилювання вплинуть на нас, але не можу сказати, що щось одне — це комплексом дало не дуже добру реакцію", — каже Марта.

Після змагань у Катарі склад збірної змінився на 50%, розказує Світлана Саідова. Спортсменки по кілька годин на день проводять у басейні.

синхроністки збірна
Тренування спортсменок. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

"Ми із ще більшим ентузіазмом рухаємося вперед. Сьогодні ми вже готуємося до Лос-Анджелеса — до наступних Олімпійських ігор. Склад змінився. Зміна складу — завжди складне випробування", — говорить Саідова.

Дует сестер Алексїївих готується у Києві до Олімпійських ігор. У Харкові також тренується ще один дует синхроністок — це Анастасія Шмоніна та Дар'я Мошинська.

Збірна України з артистичного плавання тренується в оновленому складі у Харкові
Тренування спортсменок. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

"Ми готуємо дует до юнацького чемпіонату світу, до змагань на Чемпіонатах України. З новими правилами складно, тому що ми кружляємо у воді 8 годин, і це складно", — сказала Дар'я.

Дар'я Мошинська
Дар'я Мошинська. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

За словами головної тренерки, попереду у збірної — Чемпіонат України у квітні та юнацький Чемпіонат світу у серпні — важливі етапи у підготовці спортсменок до Олімпіади 2028 року.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок