Одне модульне укриття облаштовують, інше — обирають: як встановлюють сховища в одній з громад Хмельниччини

Одне модульне укриття облаштовують, інше — обирають: як встановлюють сховища в одній з громад Хмельниччини

Модульне укриття для ліцею у Писарівці, що на Хмельниччині
Модульне укриття для ліцею у Писарівці, лютий 2024, Хмельниччина. Фото: Олександра Воробйова

Модульне укриття для садочка встановили у селі Купіль Війтовецької громади Хмельниччини. Наразі там проводитимуть внутрішньооздоблювальні роботи. Таке ж сховище планують облаштувати для двох навчальних закладів села Писарівка.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла заступниця селищного голови з питань діяльності виконавчих органів влади Війтовецької селищної ради Олександра Воробйова.

За її словами, для закладу дошкільної освіти у Купелі у грудні 2023 року встановили один модуль. Його площі достатньо, адже у садочку навчається 20 дітей.

Один модуль встановили для дитячого садочку у Купелі, що на Хмельниччині
Один модуль встановили для дитячого садочку у Купелі, лютий 2024, Хмельниччина. Фото: Олександра Воробйова

"Вартість модуля для купільського садочка — 275 тисяч гривень. Але ще потрібно облаштувати усе всередині. Для цього гроші передбачені окремо. Усі кошти були виділені з бюджету селищної ради. Коробка укриття знаходиться приблизно на глибині 1,5 метра. Тепер чекаємо теплої погоди, щоб шпаклювати приміщення, провести світло, зробити вентиляцію, санвузол. Треба змурувати сходинки, щоб дітям було зручно ними спускатись і підійматися. Крім того, маємо закупити обігрівачі, столи, стільці, килимкове покриття для підлоги та інші матеріали, щоб дітям було комфортно проводити час", — пояснила Олександра Воробйова.

Заступниця селищного голови з питань діяльності виконавчих органів влади каже, зважаючи на те, що дитячий садок літом не працюватиме, завершити облаштування укриття планують до початку нового навчального року. Підготовка до будівництва укриття для садочка і школи мистецтва у Писарівці перебуває на початковому етапі.

Внутрішнє оформлення модульного укриття, встановлене для закладу дошкільної освіти "Барвіночок" у Війтівцях, що на Хмельниччині
Внутрішнє оформлення модульного укриття, встановлене для закладу дошкільної освіти "Барвіночок" у Війтівцях, лютий 2024, Хмельниччина. Фото: Олександра Воробйова

"Вивчаємо цінові пропозиції, має бути процедура закупівлі. Готуємо всі необхідні документи. З бюджету селищної ради буде виділено понад мільйон гривень. Визначились, що нам потрібно три секції, щоб там було два входи відповідно до вимог рятувальників. У писарівському дитячому садочку навчається 25 дітей, а в школі мистецтв — понад 150. Вони перебуватимуть у навчальних закладах у різні години, тому трьох модулів має бути достатньо", — зазначив Олександра Воробйова.

За словами керуючого справами, секретаря виконавчого комітету Війтовецької селищної ради Анатолія Берези, у Війтовецькій громаді функціонує три модульні укриття: два модулі встановлені у дитячому садочку у Війтівцях, по чотири — у писарівському і купільському ліцеях.

"Ми вирішили купувати модульні укриття, бо така пропозиція була перша на ринку. Модулі — залізобетонні конструкції, їх легко транспортувати. Укриття складається з двох частин: нижня — це литі разом підлога і стіни, верхня — дах. Ще є тамбури для входу. У середньому довжина одного модуля — 4,7 метра, ширина — 2,45 метра. Якщо декілька секцій ставити поряд, то між ними є прохід. Зважаючи на попередній досвід, то ми вириваємо котлован якнайглибше, більше як 1,5 метра, щоб укриття було надійне і мало захисні якості. В кожній частині модуля заливаємо закладні, тобто кутники, які потім зварюються один до одного. Все просмолюємо для гідроізоляції й засипаємо землею", — розповів Анатолій Береза.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок