Відмовився від американського громадянства, щоб захищати Україну: на Тернопільщині діє виставка пам'яті бійця

Відмовився від американського громадянства, щоб захищати Україну: на Тернопільщині діє виставка пам'яті бійця

У Музеї російсько-української війни в Збаражі на Тернопільщині діє виставка "Нью-Йорк — Іловайськ: Вибір". Вона присвячена американцю українського походження Маркіяну Паславському з позивним "Франко". Щоб піти на фронт, він відмовився від американського громадянства. Загинув під Іловайськом у 2014 році.

Про це розповіла Суспільному працівниця Музею російсько-української війни Іванна Козира.

Боєць Маркіян Паславський з позивним "Франко"
Маркіян Паславський з позивним "Франко". Фото: Суспільне Тернопіль

За її словами, у пам'ять про нього Музей Революції Гідності в Києві спільно з сім’єю бійця створили виставку. В її експозиції — світлини, особисті речі та історія життя Марка. Нещодавно експонати привезли на Тернопільщину.

Іванна Козира, працівниця Музею російсько-української війни в Збаражі
Іванна Козира, працівниця Музею російсько-української війни. Фото: Суспільне Тернопіль

"Мати Маркіяна Паславського Орися родом із села Старе Місто Підгаєцької громади. Він добре володів українською мовою, виховувався в українських традиціях. Був пластуном, активним учасником станиці Пласт при своїй громаді. Потім навчався у військовій академії Вест-Пойнт. Це найстаріший і найпрестижніший військовий навчальний заклад в Америці".

У 1991 році Україна проголосила незалежність, а в 1992 Маркіян переїхав на батьківщину матері. Згодом брав участь у двох революціях — Помаранчевій і Революції Гідності. Серед речей на виставці — прапор США, з яким Маркіян Паславський був на Майдані в 2004 році.

Збереглися також речі з Майдану 2013 року.

"На світлинах можна побачити моменти найзапеклішої боротьби на Майдані. Є палиця, з якою Маркіян брав участь у Революції Гідності. Всі ці речі є на вітринах, Маркіян сам зібрав їх у таку невеличку колекцію, бо йому було важливо зберегти це як пам’ять".

Коли Росія почала війну проти України, американський майор відмовився від громадянства США і пішов на фронт. Воював у батальйоні оперативного призначення "Донбас" Національної гвардії України. На стіні — світлини з Попасної, Бахмута, Мар’їнки. Боєць з позивним "Франко" загинув під час визволення Іловайська в серпні 2014 року.

"Для мене особисто дуже символічно, що Маркіян взяв саме цей позивний, бо навіть з назви виставки "Нью-Йорк — Іловайськ: Вибір" ми розуміємо, що ця людина, як каменяр за Україну "лупала сю скалу", щоб кожен із нас мав достойне життя в цій державі".

На виставку "Нью-Йорк — Іловайськ: Вибір" приїхали дев’ятикласники Колодненського ліцею Збаразької громади. Серед них — Дарія Тарло.

"Я вражена, навіть плакала через те, що дуже страшно усвідомлювати, що це відбувається в нас, що це відбувається зараз. Вважаю, потрібно це знати, щоб розуміти, за що воюємо. Хочу подякувати всім захисникам, які нас захищають, які поклали своє життя за те, щоб ми жили в мирі".

Дарія Тарло
Дев'ятикласниця Дарія Тарло. Фото: Суспільне Тернопіль

Учасники екскурсії в Музеї російсько-української війни в Збаражі на Тернопільщині
Учасники екскурсії в Музеї російсько-української війни в Збаражі. Фото: Суспільне Тернопіль

"Ми, формуючи національно-патріотичні почуття, національну гідність наших дітей, маємо довести, що перспектива нашої свободи дуже жертовна. На превеликий жаль, уже троє наших випускників віддали своє життя, троє безвісти зникли. Ми повинні проникнутися духом відповідальності за нашу історичну перспективу", — сказав директор Колодненського ліцею Віктор Пахлан.

Дев’ятикласники Колодненського ліцею Збаразької громади на екскурсії
Дев’ятикласники Колодненського ліцею Збаразької громади із Віктором Пахланом. Фото: Суспільне Тернопіль

У Музеї російсько-української війни в Збаражі виставка про Маркіяна Паславського триватиме до 8 квітня.

На початок