Волонтери з Вінниччини виготовили для оборонців 400 буржуйок

Волонтери з Вінниччини виготовили для оборонців 400 буржуйок

Волонтери зі Жмеринки, що на Вінниччини, виготовили 400 буржуйок для українських військових за два роки повномасштабного вторгнення.

Як розповів Суспільному волонтер Олег Перепечай, більшу частину з них — віддали безкоштовно.

"Проста дров’яна буржуйка може працювати на окопних свічках. Вона легка вага десь чотири — п'ять кілограмів. Є ручка для зручного транспортування. Дизельна буржуйка працює на дизпаливі або, можливо, на переробленому мастилі", — розповів Олег Перепечай.

Волонтери з Вінниччини виготовили для оборонців 400 буржуйок
Фото: Суспільне Вінниця

За його словами, остання має найбільший попит через її компактний розмір. Крім того, у зоні активних бойових дій складно з сухими дровами, а сирі — погано горять і дають багато диму. Тому бійцям легше носити з собою пляшку з дизпаливом.

"Вона має близько п'яти кілограмів. Може перейти в такий режим, що диму якби не буде, бо дим може здати позиції наших військових. Вона має бачок близько 500 мл. У спокійному стані він може горіти десь 2,5 години", — каже волонтер.

Волонтери з Вінниччини виготовили для оборонців 400 буржуйок

На буржуйку встановлюється труба для димоходу, яка теж дає додаткову тепловіддачу. Тому збільшується площа обігріву.

"Нічого складного в конструктиві немає. Звідси спеціальний кран, засув, крапелька падає, потрапляє у чашу горіння, де відбувається горіння. Інтенсивність горіння регулюється краном", — говорить Олег Перепечай.

Контактує з військовими через соцмережі, каже Перепечай. Туди знімає і викладає оголошення про наявність буржуйок. Собівартість дров’яної — 700 грн, дизельної — 1 000 грн.

"Кажу: я можу вам з десяти — п’ять віддати безплатно, хто перший зателефонує, п’ять — по собівартості. Або скільки є можливість", — каже Олег Перепечай.

На початок