Два роки без дітей: у Хмельницькому садочку збудують укриття за 20 мільйонів

Два роки без дітей: у Хмельницькому садочку збудують укриття за 20 мільйонів

За майже 20 мільйонів гривень збудують укриття в одному з садочків у середмісті Хмельницького. Цей дитсадок з початку повномасштабного вторгнення був зачинений, через відсутність бомбосховища.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла директорка дошкільного навчального закладу Галина Бєлікова.

Батьки вихованців дитсадочка прийшли до дошкільного закладу, аби поспілкуватись із його директоркою щодо перспектив відновлення освітнього процесу у стінах закладу. За словами однієї з мам — Марини Бортник-Гулеватої, її молодший син відвідував цей заклад лише пів року — до 24 лютого 2022 року.

"23 лютого ми сюди занесли солодощі для дітей, мали наступного дня йти святкувати день народження сина. Дивились на проліски й фотографували, і не здогадувались, що це ми останній раз були у цьому садочку. Коли нам довелося перейти звідси, це була така травма для дитини, тому що він тоді був у наймолодшій групі, вони ледь взагалі звикли ходити в садочок", — сказала Марина Бортник-Гулевата.

Два роки без дітей: у Хмельницькому садочку збудують укриття за 20 мільйонів
Батьки дошкільнят зібрались, аби дізнатись, коли відновиться освітній процес в садку, лютий 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Підготовчі роботи з будівництва укриття розпочали у грудні, розповідає представник будівельної компанії Олег Федаш, і зіштовхнулись з ускладненнями: "У садку всі комунікації не відповідали своїй дійсності. У нас з цим виникли виробничі труднощі. Тому ми по-новому все погоджували. Насправді було трошки важко — цей бюрократизм трошки затягнув. Ми затримались через перенесення комунікацій рівно на п’ять тижнів".

Товщина стін в укриті буде 40 сантиметрів, каже Олег Федаш. Чоловік розповів, на якому етапі зараз роботи з будівництва укриття: "Завершили каналізацію, завершуємо зараз перенесення водогону. Всі матеріали завезені на об’єкт. Після водогону ми беремось до перенесення тепломережі й розпочинаємо викопування котловану".

Майже 20 мільйонів гривень візьмуть з міського бюджету на будівництво укриття на території садочка, сказала директорка закладу Галина Бєлікова. З її слів, воно буде розраховано на 110 дітей та 50 працівників.

"У закладу немає підвального приміщення і немає де облаштувати укриття потрібне в наш час. Тому з 24 лютого 2022 року садок в цьому приміщені припинив свою роботу і на даний час функціонує на базі двох закладів центрального мікрорайону, де розподілені наші діти", — каже директорка садочка.

Два роки без дітей: у Хмельницькому садочку збудують укриття за 20 мільйонів
В одному з хмельницьких дитсадочків будують укриття, лютий 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

У восьми з дев’яти запланованих навчальних закладів розпочалось будівництво укриттів, каже виконувачка обов’язків директора департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Ольга Кшановська: "Це протирадіаційні укриття подвійного призначення. По завершенню воєнного стану ми дані укриття зможемо використовувати на підсилення освітнього процесу".

За словами Ольги Кшановської, будівництво укриттів у п’яти школах та трьох садочках — на різних етапах: "Великий проміжок часу було витрачено для того, щоб врегулювати усі паперові документи, оскільки довгий час здійснювалось проєктування. На деякий час було призупинено будівництво, через низьку температуру повітря, яка не відповідала технологічним нормам будівництва. Деякі об’єкти будуть здані в експлуатацію до початку наступного навчального року, деякі, можливо, будуть здані в експлуатацію по завершенню 2024 року".

Завершити роботи з будівництва укриття у садочку в середмісті Хмельницького і здати його в експлуатацію, зі слів Олега Федаша, планують до кінця травня.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок