Тихановську оголосили у розшук в Росії

Тихановську оголосили у розшук в Росії

Оновлено
Тихановську оголосили у розшук в Росії
. Facebook

Опонентку Олександра Лукашенка на президентських виборах у Білорусі Світлану Тихановську оголосили у міждержавний розшук на території Росії.

Про це свідчать дані, оприлюднені на сайті Міністерства внутрішніх справ РФ.

Відповідно до інформації, яку у відповідь на запит отримало Суспільне від російського МВС, Тихановську розшукують "за статтею Кримінального кодексу".

МВС РФ розшукує Світлану Тихановську на території Росії
МВС РФ розшукує Світлану Тихановську на території Росії. Скріншот Суспільне

При цьому на сайті Слідчого комітету Росії даних про розшук Світлани Тихановської немає.

Раніше російські ЗМІ повідомляли, що Тихановську оголосили в розшук у Білорусі, проте білоруську опозиціонерку шукатимуть і на території Росії, оскільки йдеться про міждержавний розшук.

Світлана Тихановська висловила жаль через рішення Росії про розшук та закликала не втручатись у внутрішні справи країни. Про це вона заявила у відповідь на питання журналіста білоруського видання "Белсат".

"Ми завжди закликали до поваги суверенітету Білорусі, до невтручання в наші внутрішні справи. На жаль, є країни, які нас не почули, але ми все одно сподіваємося на те, що це припиниться, і ми самі зможемо вирішити майбутнє своєї Білорусі", – зазначила Тихановська.

Також вона зауважила, що не знала про те, що перебуває в розшуку.

"Треба, напевно, перевірити поштову скриньку – я взагалі не знала, що я в якійсь кримінальній справі в Білорусі, тим більше в Росії. У мене був дуже насичений графік, поки я такої новини не чула", – відповіла опозиціонерка.

6 жовтня Тихановська здійснила візит до Берліна, де зустрілася із канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

Що відомо

  • 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента, які ані опозиція, ані міжнародна спільнота не визнали вільними та справедливими. Згідно з результатами, Олександр Лукашенко має 80,08% голосів, його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10,09%.
  • Відтоді в Білорусі тривають щоденні протести, включно зі страйками на деяких державних підприємствах. Під час їх придушення були затримані тисячі людей, загинуло щонайменше троє.
  • 23 вересня Олександра Лукашенка у Палаці незалежності в Мінську проголосили президентом. Інформація про шосту церемонію інавгурації не розголошувалася, хоча відповідно до закону мала б транслюватися на державних каналах.
  • Євросоюз, США, Велика Британія та Канада відмовилися визнати легітимність президентського мандату Олександра Лукашенка. Китай і Туркменістан вже висловили йому свою підтримку.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна підтримує позицію ЄС щодо ситуації у Білорусі.
  • Сам Лукашенко заявив, що "Ми нікого не просили визнавати або не визнавати наші вибори".
  • Зеленський підписав указ, яким полегшив отримання посвідки на постійне проживання білоруським підприємцям та ІТ-спеціалістам.
На початок