Повна блокада "Ягодин-Дорогуськ": до польських фермерів доєднаються страйкарі ще 4 країн — Держмитслужба

Повна блокада "Ягодин-Дорогуськ": до польських фермерів доєднаються страйкарі ще 4 країн — Держмитслужба

18 лютого рух вантажівок на міжнародному пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ" буде повністю заблоковано.

Як повідомили в Держмитслужбі України, до польських фермерів, які блокують пункт пропуску з 9 лютого, доєднаються також фермери з Німеччини, Бельгії, Нідерландів та Франції.

Про масштабну акцію протесту українську сторону попередили польські митники.

"У неділю, 18 лютого, очікується повне блокування руху для вантажних транспортних засобів в обох напрямках, — йдеться у повідомленні Держмитслужби.

За даними українських митників, станом на 17 лютого у черзі на вʼїзд в Україну перед пунктом пропуску "Ягодин-Дорогуськ" стоять 550 вантажівок, в електронній черзі на виїзд очікує ще 820 ваговозів.

Що відомо про блокування польсько-українського кордону

У Польщі фермери 9 лютого розпочали загальнонаціональний страйк. Акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

Під час перемовин в Міністерстві сільського господарства президент Національної ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич заявив, що всі фермери згодні з трьома основними вимогами: вони не хочуть впровадження Green Deal, імпорту сільськогосподарської продукції з України та вимагають підтримки тваринництва.

Станом на ранок 10 лютого польські фермери блокували роботу трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Ягодин-Дорогуськ", "Рава-Руська-Гребенне" та "Шегині — Медика". Цього ж дня, об 11:30, завершився протест перед пунктом пропуску "Шегині-Медика". Рух вантажівок відновлений.

12 лютого польські фермери розпочали акції протесту на пунктах пропуску "Долгобичув-Угринів", "Зосін-Устилуг". Протестувальники блокують там рух вантажівок. Також повторно заблокували ПП "Медика-Шегині".

15 лютого біля міжнародного пункту пропуску "Ягодин — Дорогуськ" розпочалася акція протесту українських перевізників, які зібралися у відповідь на дії польських фермерів і затримують рух ваговозів із польською реєстрацією.

На початок