Двоє кандидатів не змогли оскаржити реєстрацію партії "Рівне разом"

Двоє кандидатів не змогли оскаржити реєстрацію партії "Рівне разом"

Двоє кандидатів не змогли оскаржити реєстрацію партії "Рівне разом"
. засідання ТВК/Суспільне Рівне

Центральна виборча комісія залишила без розгляду скаргу щодо реєстрації кандидатів від партії "Рівне разом". Як повідомляють в "ОПОРІ", скаржився на Рівненську міську ТВК кандидат у мери Ігор Мічуда. Окрім того, суд відмовив іншому кандидату в депутати Мирославу Чумаку, який після реєстрації "Рівне разом" просив визнати діяльність ТВК протиправною.

Як повідомляло Суспільне раніше, кандидатів у депутати міськради від "Рівне разом" міськвиборчком зареєстрував 29-го вересня. 1 жовтня до ЦКВ надійшла скарга на міську ТВК від Ігоря Мічуди.

Він просив визнати протиправною бездіяльність комісії через те, що та не відмовила в реєстрації кандидатів від партії, які подали заяву 24 вересня і в той же день подали другий пакет документів із виправленням. Тервиборчком, зрештою, зареєстрував "Рівне разом" 29-го вересня.

ЦВК це питання розглянула. У своєму рішенні вказала, що скаргу Ігор Мічуда подав неналежним чином, бо вибори міського голови та вибори депутатів міської ради віднесено до різних типів виборів, – йдеться в інформації громадянської мережі "ОПОРА". І пояснила, що скасовувати рішення ТВК Мічуда може через суд.

"Ніхто не має права втручатися в діяльність виборчих комісій, зокрема у вирішення питань, віднесених до їхніх повноважень, крім випадків, передбачених законом. Водночас... рішення чи дії територіальної виборчої комісії, крім установлених Кодексом випадків, оскаржуються виключно до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України, шляхом подання позовної заяви", – цитує ЦВК ГМ "ОПОРА".

А вже у суді вирішив скасувати рішення комісії про реєстрацію "Рівне разом" кандидат у депутати від партії "Опозиційна платформа – За життя" Мирослав Чумак. 1-го жовтня він звернувся в Рівненський окружний адмінсуд й просив визнати протиправною бездіяльність Рівненської ТВК та скасувати її постанову від 29 вересня.

2 жовтня суд відмовив Чумаку у задоволені позову повністю. Він ще має час, щоб оскаржити рішення в апеляційному порядку. У разі програшу апеляції суд постановив стягнути з нього ще 840 гривень судового збору.

Що відомо

  • 29 вересня міська ТВК зареєструвала кандидатів у депутати Рівненської міської ради від політичної партії "Рівне Разом". За таке рішення проголосувало 11 членів комісії. Вночі у суботу в партії оголосили про безстроковий протест.
  • Передувало цьому рішенню подання від партії до ТВК два пакети документів 24 вересня, в останній день реєстрації кандидатів. Перший пакет комісія залишила у себе й відмовилась віддавати назад представникам політсили.
  • У "Рівне разом" визнали, що при першому поданні допустили неточності, але їх нібито встигли виправити і подали документи повторно. Усе це відбувалось в останній день прийому таких документів.
  • Рівненська міська ТВК від 26 вересня опинилась в епіцентрі непростої ситуації щодо реєстрації партії "Рівне разом". Комісію пікетували як прихильники, так і "противники" цієї політсили. Також туди приходили окремі нардепи та просили показати документи інших політсил, аби зафіксувати ймовірне, на їхню думку, порушення гендерної квоти при поданні.
На початок