"Треба доглядати, як за хлібом у печі", — коваль Володимир Линчик про свою роботу

"Треба доглядати, як за хлібом у печі", — коваль Володимир Линчик про свою роботу

Коваль Володимир Линчик працює на підприємстві "Житомирводоканал" упродовж семи років. Щодня приходить до кузні о 8 ранку. Горнило, молот, ковадло, щипці та молоток — робочі інструменти чоловіка.

Коваль, Історія, Житомирводоканал, Кузня
Коваль Володимир Линчик на кузні КП "Житомирводоканал". 15 лютого 2024 року. Фото: Олена Ваховська/Суспільне Житомир

У день, коли ми приїхали в кузню до Володимира, він виготовляв 100-міліметрові хомути. Їх використовують, аби ремонтувати міські трубопроводи.

"Сьогодні ми будемо виготовляти хомути діаметром 100 міліметрів. Я роблю багато різних хомутів — починаючи від 25 міліметрів і до 150. Це залежить від труби. Якщо труба пошкоджується, на неї накладається хомут. І от я роблю їх для наших працівників. Наш цех — це ремонтна служба, — каже Володимир Линчик. — Заготовка повинна грітися до температури 840-860 градусів за Цельсієм залежно від товщини металу. За ними треба доглядати, як за хлібом у печі, який хазяйка пече — щоб не пригоріло. Бо якщо метал вже нагрівся, і його вчасно не дістати, він буде плавитися".

Кузня, Коваль, Водоканал
Хомути, які виготовляє Володимир Линчик в кузні КП "Житомирводоканалу". 15 лютого 2024 року. Фото: Олена Ваховська/Суспільне Житомир

Коваль, кузня, Житомирводоканал. 15 лютого 2024 року
Скоби, які виготовляє Володимир Линчик в кузні КП "Житомирводоканал". Фото: Олена Ваховська/Суспільне Житомир

Хомутів Володимир виковує від 10 до 14 за день — залежно від їх діаметру. Окрім хомутів, виготовляє будівельні скоби, ломи, костури для труб та монтажні ломи.

"Операцій тут іще є багато, тому що це підприємство таке, непередбачуване. Сьогодні не треба, а завтра приходять і кажуть, що треба щось таке зробити — із прутка, арматури, щось вигнути, тому що в хлопців щось там не виходить і їм треба зробити. Вони мені малюють, і я таким чином їм роблю. Піде — піде, ні — будемо ще перероблювати. Команду виконуємо, яка поступає — таку виконуємо", — говорить чоловік.

Водоканал, Кузня, Коваль
Володимир Линчик за роботою в кузні. 15 лютого 2024 року. Фото: Олена Ваховська/Суспільне Житомир

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок