"Найважче вивозити загиблих людей, особливо дітей": як працює Херсонський загін швидкого реагування Червоного Хреста

"Найважче вивозити загиблих людей, особливо дітей": як працює Херсонський загін швидкого реагування Червоного Хреста

Ексклюзивно

Херсонський загін швидкого реагування Червоного Хреста України займається евакуацією маломобільних людей та надають медичну і гуманітарну допомогу. За 2023 рік волонтери евакуювали 607 людей.

Їх робочий день починається з планування, зокрема, волонтери формують екіпажі та визначаються з переліком адрес, за якими чекають хворі та маломобільні люди.

Один з екіпажів має перевезти жінку з лікарні додому. За кермом автівки — командир загону Микола Тараненко з позивним “Шрек”. Він працює в загоні 10 років.

"Найскладніше, коли вивозиш загиблих цивільних, а ще важче — дітей. Після цього дуже довго люди приходять до тями. Все інше можна пережити", — розповідає Микола Тараненко.

Херсон, волонтери Червого Хреста
Херсонщина. волонтери Червоного Хреста евакуюють маломобільну місцеву жительку. Фото: Суспільне Херсон

Також за його словами, людей у загоні завжди не вистачає, а роботи багато.

"Робота у нас інтенсивна у нас, щоденно чергуємо на місцях евакуації людей, без вихідних. У нас працюють і хлопці та дівчата, деякі з чоловіків — на фронті, є загиблі на війні. зараз команда нова, молода", — каже волонтер.

Основна робота загону — евакуація місцевих жителів з населених пунктів Херсонщини, які щоденно обстрілюють російські військові. Під час таких виїздів під вогонь потрапляв і екіпаж загону.

Як розповів волонтер Марсим Катрун, був випадок, коли російські військові скинули з дрона вибухівку на авто.

"На той момент здавалося, що то FPV, але виявилося, що був дрон. У нас не було часу визначитися, що там дзижчить і як летить", — розповідає Максим Катрун.

Херсон, волонтери Червоного Хреста
Херсон, волонтери загону Червоного Хреста. Фото: Суспільне Херсон

15 грудня 2022 року загинула волонтерка загону, а 15 січня 2023 — міна залетіла прямо в кабінет голови Червоного хреста та знищила все майно.

За словами, Миколи Сухопара, волонтери загону швидкого реагування займаються не лише евакуацією, також розвозять воду та гуманітарну допомогу, виїжджають на місця обстрілів, проводять майстеркласи з надання першої домедичної допомоги. Робочий день може тривати добу.

"День на день не приходиться, шаблонної роботи у нас немає, все змінюється щодня. Стараємося триматися та підтримувати один одного та людей", — говорить волонтер.

Херсон, волонтери Червоного Хреста
Херсон, волонтери Червоного Хреста вивозять жінку з обстрілюваного району. Фото: Суспільне Херсон

Зараз у загоні швидкого реагування — 18 волонтерів. Сформував його у лютому 2014 року херсонський хірург Владислав Ковальов, який загинув у бою під Іловайськом того ж року. За 2023 рік Херсонський обласний загін швидкого реагування Товариства Червоного Хреста України евакуював 607 людей.

Підписуйтеся на новини Суспільне Херсон у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube.

На початок