"Людина свободи": у Полтаві відкрили інформаційну дошку на честь Джохара Дудаєва

"Людина свободи": у Полтаві відкрили інформаційну дошку на честь Джохара Дудаєва

У Полтаві відкрили інформаційну дошку на честь Джохара Дудаєва – першого президента Республіки Ічкерії. Зробили це неподалік від будинку, де він проживав. На відкриття вшанувати пам’ять приїхав голова Уряду Чеченської Республіки Ічкерія у вигнанні Ахмед Закаєв.

Ахмед Закаєв
Ахмед Закаєв, голова Кабінету Міністрів Чеченської Республіки Ічкерія у виганні. Суспільне Полтава

Голова Уряду Чеченської Республіки Ічкерія у вигнанні Ахмед Закаєв приїхав до Полтави, аби вшанувати пам’ять першого президента Республіки Ічкерії Джохара Дудаєва, який два роки жив в обласному центрі.

"Тому що в обличчі Джохара Дудаєва – він, в принципі, є символом боротьби і чеченського народу, і, я думаю, сьогодні вже – боротьби українського народу. І, як тут дуже правильно відмітили, що він є символом свободи, честі вже для всього цивілізованого світу. Те, що він у свій час дав оцінку і ті акценти, які він зробив 30 років тому – це сьогодні реалізовується", — повідомив голова Уряду Чеченської Республіки Ічкерія у вигнанні Ахмед Закаєв.

У Полтаві відкрили меморіальну дошку Джохару Дудаєву
Дошку відкрили на фасаді дитячої поліклініки. Суспільне Полтава

Генерал-майор авіації Джохар Дудаєв жив і працював у Полтаві з 1985-го до 1987-го року. В музеї важкої бомбардувальної авіації його особисті речі – фото, а також військова форма. У Полтаві 15 лютого в день його народження на честь військового відкрили інформаційну дошку.

"Я народився в Полтаві, вчився тут, і пам’ятаю, що про Джохара Дудаєва говорили, але говорили переважно непублічно. І ця інформація, перекази і навіть легенди про цю унікальну постать – вони насправді говорили про високий авторитет цього надзвичайного командира. Це дуже важливо, і таке братство українського народу і чеченського народу у цій боротьбі проти рашизму – неодмінно приведе до перемоги", — розповів гендиректор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

Дошку встановили на будівлі дитячої поліклініки, що на вулиці Джохара Дудаєва, 2 – поруч із будинком, де він мешкав.

У Полтаві відкрили інформаційну дошку на честь Джохара Дудаєва
Встановлена у Полтаві дошка Джохару Дудаєву. Суспільне Полтава

"Це винятково важливе значення має для нас. Не тільки для тих, хто перебуває тут, разом з українцями відбиває російську агресію, а для тих чеченців, які перебувають сьогодні під російською окупацією", — каже голова Уряду Чеченської Республіки Ічкерія у вигнанні Ахмед Закаєв.

"Джохар Дудаєв – людина свободи, котрий поважав Україну, котрий любив Україну. Завжди боровся за свободу і України, і чеченців. Чесно, дуже приємно тут перебувати. Ця подія для Полтави, Полтавщини – дуже велика, корисна. Дуже добра ідея", — вважає голова Ради азербайджанців України в Полтавській області Фізулі Ганбаров.

Джохар Дудаєв народився 15 лютого 1944-го року. Був вбитий 21 квітня 1996-го співробітниками Федеральної служби контррозвідки Росії.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок