"Місто у валізі": у Львові оцифровують світлини міст зі Сходу України

"Місто у валізі": у Львові оцифровують світлини міст зі Сходу України

У львівському Центрі міської історії оцифровують старовинні фотографії львів’ян, які зберігають у медіаархіві. Віднедавна в Центрі реалізовують проєкт "Місто у валізі" — створюють цифрові копії світлин зі зруйнованих міст України.

Про це Суспільному розповіла керівниця медіаархіву Анастасія Холявка.

Проєкт "Місто у валізі" реалізовують спільно з шотландським університетом Сент-Ендрюса. У медіаархіві центру збирають світлини людей зі зруйнованих внаслідок війни міст України. Згодом всі оцифровані фото планують викласти на сайті.

"Намагаємося зібрати й зберегти фотографії, родинні архіви зі зруйнованих міст Сходу України. Багато людей евакуювалися і разом з собою забирали свої сімейні фотографії. Адже це і пам’ять, і ті речі, які показують зв’язок з містом", — розповідає керівниця медіаархіву Анастасія Холявка.

Анастасія Холявка, 12 лютого 2024.
Анастасія Холявка, 12 лютого 2024. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

"Загалом десь 3000 фотографій можемо за місяць оцифрувати, якщо йдеться про паперові фотографії. Якщо йдеться про плівку 35 мм, то близько 5000 кадрів можемо зробити", — каже архівіст Іван Запорожченко.

Іван Запорожченко, 12 лютого 2024.
Іван Запорожченко, 12 лютого 2024. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

У Центрі міської історії оцифровують не лише плівки й паперові світлини, а також слайди, каже Анастасія Холявка.

"Слайди були популярними у 60-х, навіть до 80-90-х років. Це зображення, зняті на позитивну плівку, які можна було переглядати за допомогою спеціальних проєкторів. Саме ця колекція слайдів – це слайди викладача Львівського коледжу Труша. І на них зображено різні природні текстури, які він використовував під час викладання курсів кольорознавства і композиції", — розповіла Анастасія Холявка.

Світлини й слайди, які оцифровують у Центрі міської історії, 12 лютого 2024.
Світлини й слайди, які оцифровують у Центрі міської історії, 12 лютого 2024. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

За словами керівниці медіацентру, крім цифрового архівування там проводять академічні дослідження та освітні проєкти. Охочих оцифрувати старовинні фото та плівки запрошують звертатися до Центру.

На початок