Хворі на діабет харків’яни від початку жовтня не можуть отримати необхідні інсуліни

Хворі на діабет харків’яни від початку жовтня не можуть отримати необхідні інсуліни

Хворі на діабет харків’яни від початку жовтня не можуть отримати необхідні інсуліни
. Суспільне Харків

У частині поліклінік Харкова не виписують рецепти на інсуліни, в аптеках оголошення: препаратів немає. Місто має купувати їх не за власні, а за державні гроші, стверджують у мерії. Субвенції на четвертий квартал ще не отримали.

Кошти для закупівлі інсуліну мають надійти з держбюджету наступного тижня, розповіла Суспільному заступниця директора міського департаменту охорони здоров’я Олена Головіна:

"Можливо, фінансування прийде, як нам пообіцяли. Але там ще потрібен деякий час, не менше тижня, щоб скласти договори з аптеками. Але те, що це буде 100% забезпечення, я не думаю".

Головіна говорить, щоб забезпечити інсулінозалежних Харкова необхідними препаратами, місто щомісяця потребує 6,5 мільйонів гривень. Всього ж область, за її інформацією, має отримати 21 мільйон гривень субвенції на три місяці. Підтвердити цю цифру в обласному департаменті охорони здоров’я Суспільному поки не вдалося.

Зараз хворі на діабет харків’яни шукають та купують препарати через знайомих. Марія Білаш дев'ять років щодня приймає інсулін, у неї діабет першого типу:

"Коли я прийшла у свою поліклініку № 26, мені сказали що немає інсуліну, тому рецепт навіть не виписували. Якщо купувати — то це 1000 гривень. Якщо мені дають рецепт — я витрачаю 10%".

На обліку у міській поліклініці №8 перебувають 450 інсулінозалежних пацієнтів. До жовтня половину вартості необхідних їм препаратів покривала державна субвенція. Іншу частину люди сплачували самі, розповідає лікарка-ендокринолог Олена Христенко:

"З 1 жовтня в нас вже було близько 20 людей, які мали отримати препарати інсуліну. Рецепти ми виписуємо, тому що ми маємо констатувати, що пацієнту необхідно отримувати це лікування. Зараз за цим рецептом пацієнт може придбати препарат лише власним коштом".

Хворі на діабет харків’яни від початку жовтня не можуть отримати необхідні інсуліни
Лікарка-ендокринолог Олена Христенко має 450 інсулінозалежних пацієнтів. Суспільне Харків

Звернутися за інсуліном у Харкові можна до громадської організації "Діа-Дзен", говорить її співзасновниця Юлія Кукліна.

"Насправді у нас є невеликі запаси, діляться люди з інших областей. З-за кордону ми отримуємо гуманітарну допомогу у вигляді інсуліну. Люди допомагають, але звісно волонтерськими зусиллями ми не можемо закрити всі потреби".

Хворі на діабет харків’яни від початку жовтня не можуть отримати необхідні інсуліни
Юлія Кукліна, співзасновниця громадської організації "Діа-Дзен". Суспільне Харків

Планувалося що з 1 жовтня закупати інсулін будуть не місцеві ради, отримавши гроші від держави, а Національна служба здоров’я України. Цього не сталося, впровадження нової системи відклали до літа 2021 року, пояснює Кукліна.

Волонтерка вважає, що посадовці Харкова до такої ситуації були не готові. Проблеми із закупівлею інсуліну для хворих на діабет у місті регулярно виникають останні кілька років.

"Це типова харківська проблема. Фінансування інсулінів відбувається частково за кошти з державного бюджету, які надходять у вигляді державної субвенції, частково має дофінансовувати з місцевого бюджету місцева рада. У Харкові цієї позиці на жаль не притримуються. І видавали тільки частину інсуліну за ті кошти, які надходили з державного бюджету. Така проблема в Харкові тільки і є", — розповіла Кукліна у розмовній студії програми "Сьогодні. Головне".

Юлія Кукліна говорить, спілкувалася із керівництвом обласного департаменту охорони здоров’я. Там їй підтвердили, що для закупівлі інсулінів в останньому кварталі 2020 року Харківщина має отримати 21 мільйон гривень субвенції:

"На всю область і місто Харків. Цього недостатньо. На три місяці потрібен 31,5 мільйон, це як мінімум. Тобто знов ми потрапляємо у залежність від місцевих рад. Які або дофінансують, або недофінансують інсуліни".

Майже місяць інсулінів не було у аптеках Харкові у квітні 2020 року. Тоді теж сталася затримка з надходженням субвенції. Чому міськрада не взялася дофінансувати закупівлю препаратів, як це роблять у інших містах, мер Геннадій Кернес тоді пояснив з трибуни у сесійній залі:

"Інсулін – це зобов’язання держави. Це субвенція з державного бюджету".

Нестача інсуліну у Харкові: міськрада очікує фінансування наступного тижня
Черги за інсуліном у Харкові, квітень 2020 року. Суспільне Харків

Відсутність доступного інсуліну змушує людей зменшувати дозування. Інколи це може призвести до невідворотних наслідків, пояснює Кукліна.

"Наслідки досить жахливі. Дехто може дозволити собі купити. Але є люди з інвалідністю, які не можуть працювати. Є люди похилого віку, які отримують невелику пенсію. Вони починають економити інсуліни, колоти менше, ніж потрібно. Дехто починає менше їсти, тому що один з видів інсуліну колеться разом з прийомом їжі. Щоб їжа могла засвоїтися. З такою жахливою ситуацією, коли інсулінів критично не вистачало, ми стикалися у 2018 році. І в коми люди впадали, і кількість ампутацій збільшилася тоді", — згадує волонтерка.

За інформацією співзасновниці "Діа-Дзен", зараз у Харкові проживають близько 7 тисяч інсулінозалежних людей, з них майже 500 — діти.

На початок