Син командувача Повітряних сил був на борту літака, який сів перед Ан-26 — Кучер

Син командувача Повітряних сил був на борту літака, який сів перед Ан-26 — Кучер

Син командувача Повітряних сил був на борту літака, який сів перед Ан-26 — Кучер
. Сегодня/YouTube

На борту літака, який сів у Чугуєві перед Ан-26, що зазнав катастрофи, перебував син командувача Повітряних сил Сергія Дроздова.

Про це в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" 2 жовтня заявив голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер. Він сказав, що знав це, але раніше публічно не заявляв: "Харків — невелике місто, яке все знає, передає інформацію і ставить мені питання".

"Я зараз не буду говорити, посадили саме той, тому що там був син, я просто констатую факт, що на другому борту був син пана Дроздова", — сказав Кучер.

Він спитав, якому літаку мали надати пріоритет для посадки, маючи інформацію від екіпажу про несправність в Ан-26.

"Як усі батьки, я отримав інформацію, що літак розбився, і впродовж 20 хвилин, я був у такому ж стані. Це відповідь на ваше питання. І я б попросив, просто-напросто... людина не розбирається у порядку виконання польотів, організації, не робити поспішних висновків. Літак, який перебував на посадці, на віддаленні 4 км, чи літак, який перебував на траверзі й ще мав пролетіти по прямій близько 6 км, щоб виконати розворот і зайти на посадку, то, будь ласка, порахуйте, розберіться, а потім звинувачуйте керівника польотів", — відповів Дроздов.

"Ніякої вказівки керівнику польотів я не робив", — додав він.

Запрошений до студії експерт, льотчик-випробувач Олександр Лиходід назвав Кучера "людиною, абсолютно далекою від авіації".

"Там так не робиться в авіації... Там не було необхідності змінювати режим управління. Один літак йде на віддаленні 4 км, а той, у якого ускладнена ситуація, усім відома, усі розуміли, що вона ніколи не призведе до катастрофи, тому керівник польоту [робив] все правильно — цьому дає посадку, а той — розворот", — сказав Лиходід.

Кучер піддав сумніву експертність льотчика-випробувача. "А ви експерт в авіації?" — спитав Лиходід.

"Давайте ми все-таки дочекаємося реальних результатів", — запропонувала Ірина Верещук, народна депутатка і голова підкомітету з державної безпеки та оборони комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

За її словами, до 25 листопада інспекція Міноборони має надати свій звіт. Крім того, триває розслідування Державного бюро розслідувань.

Що відомо

  • В авіакатастрофі військового Ан-26 загинули 26 людей: 19 курсантів та 7 офіцерів, члени екіпажу. 29 вересня у Харкові прощалися з курсантом з Львівщини Віталієм Вільховим. Після катастрофи він помер у лікарні. Вижив курсант В'ячеслав Золочевський, він перебуває на лікуванні у харківському шпиталі.
  • Аналіз самописців Ан-26 завершено, заявив голова державної комісії з розслідування причин падіння Олег Уруський.
  • Літак, який пропустили перед Ан-26 в Чугуєві, не заважав, заявив командувач Повітряних сил.

На початок