Мін'юст скасував передачу церкви у громаді на Буковині у приватну власність – представники ПЦУ увійшли в храм

Мін'юст скасував передачу церкви у громаді на Буковині у приватну власність – представники ПЦУ увійшли в храм

Мін'юст скасував передачу церкви у громаді на Буковині у приватну власність – представники ПЦУ увійшли в храм
Релігійна громада ПЦУ проводить богослужіння в храмі у Сокирянах. Скріншот з відео. Джерело: facebook/Антоніна Якубовська

Релігійна громада ПЦУ у Сокирянах Чернівецької області вперше провела богослужіння у приміщенні храму. Змогли це зробити, бо у Міністерстві юстиції скасували рішення про передачу храму у власність приватної організації й назвали цю реєстрацію незаконною. Раніше віряни ПЦУ не могли користуватися храмом.

Про це у коментарі Суспільному розповіла членкиня ініціативної групи релігійної громади Антоніна Якубовська.

За її словами, релігійна громада ПЦУ подала скаргу до міністерства, що храм у Сокирянах зареєстрували у приватній власності незаконно. У Мін'юсті підтвердили, що нотаріус не мав право перереєструвати церкву, бо деякі документи не відповідали вимогам. Відтак реєстрацію анулювали.

Якубовська каже, коли отримали рішення міністерства, парафіяни "скористалися своїм законним правом на релігійну споруду".

"Була можливість зайти, бо одні із задніх дверей були відчинені, а передні ми вже відчинили із середини. Так нам пощастило і ми вчора зайшли. Сьогодні у нас повторне богослужіння зі священниками", – каже Якубовська.

За її словами, парафіяни ПЦУ наразі перебувають у храмі на богослужінні. Водночас частина вірян УПЦ зібралися за територією церкви й моляться — вони не підтримують перехід та вважають це "захопленням храму".

Нам не вдалось сконтактувати з представниками УПЦ за номерами приватної організації у реєстрах, на яку зареєстрували храм. Для висловлення своєї позиції щодо ситуації вони можуть сконтактувати з редакцієюЕлектронна пошта редакції Суспільного: [email protected].

Що відомо про передачу храму у приватну власність

8 жовтня громада Сокирян проголосувала за перехід від Української православної церкви до Православної церкви України. Тоді на зборах це рішення підтримали понад 650 людей, одна була проти. Священник ПЦУ Роман Грищук каже, під час оформлення документів про перехід поліція повідомила, що церква перебуває у власності приватної установи "Соціально-духовний центр на честь Святих апостолів Петра і Павла". За його словами, храм перереєстрували на приватну установу за тиждень до парафіяльних зборів.

""Соціально-духовний центр" заснований з благословення митрополита Чернівецького й Буковинського УПЦ МП Мелетія. Центр утворено за адресою Чернівецько-Буковинської єпархії й по суті оформлений на нього", – каже Грищук.

Засновник приватної установи – Василь Маковський. Він є сином священника УПЦ у Сокирянах Івана Маковського. За його рішенням 17 липня спільно з релігійною організацією "Релігійної громади парафії на честь апостолів Петра і Павла міста Сокиряни" утворили приватну установу. Згодом керівником центру призначили Марину Лису, йдеться на сайті YouControl.

Мін'юст скасував передачу церкви у громаді на Буковині у приватну власність
Джерело: YouControl

Мін'юст скасував передачу церкви у Сокирянах на Буковині у приватну власність
Документ про заснування благодійної організації "Благодійний фонд на честь Святих апостолів Петра і Павла". Джерело: Роман Грищук. Джерело: Роман Грищук

Раніше, 9 липня, відбулися парафіяльні збори релігійної громади Сокирян, в яких взяло участь 35 людей. Головою зборів призначили священника Івана Маковського. На зборах одноголосно підтримали пропозицію, крім створення приватної установи, передати організації будівлю церкви як нерухоме майно релігійної громади. Згодом Іван Маковський та релігійна громада вийшли зі складу "Соціально-духовного центру", однак церква залишилася власністю приватної організації як частина статутного капіталу.

"652 людини з релігійної громади проголосували за вихід з Московського патріархату, а 35 людей, які були в церкві, уповноважують передати церковне майно нерелігійній організації, яка взагалі за своїм статутним станом не має права здійснювати релігійну діяльність, а має право тільки звершувати соціальні проєкти", – каже Грищук.

Мін'юст скасував передачу церкви у громаді на Буковині у приватну власність – ПЦУ вперше увійшли в храм
Джерело: Роман Грищук

За словами Грищука, храм у Сокирянах є історичною пам'яткою архітектури, тому його не мали права приватизувати. В обласному управлінні культури Суспільному повідомили, що церква справді є пам'яткою місцевого значення. Її внесли до реєстру у 2021 році за наказом Мінкульту.

Раніше поліції відкрили кримінальне провадження щодо зловживання уповноваженими особами, які надають публічні послуги. Про це Суспільному розповіла речниця нацполіції області Кароліна Маришева. У межах розслідування надають правову оцінку діям посадових осіб, які перереєстрували церковне майно.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

На початок