40 рятувальників з Хмельниччини вивчили жестову мову

40 рятувальників з Хмельниччини вивчили жестову мову

Українська дактильна абетка, яку вивчали у Хмельницькому
Українська дактильна абетка, січень 2024, Хмельницький. Фото: ДСНС у Хмельницькій області

40 рятувальників з Хмельницької області вивчили жестову мову. Упродовж місяця вони відвідували заняття, щоб отримати навички спілкування з людьми з порушенням слуху в надзвичайних ситуаціях.

Про це розповів провідний фахівець відділу агітаційної та пропагандистської роботи ДСНС Хмельниччини Максиміліан Валійон.

Пожежники з Хмельниччини вивчили жестову мову
Пожежники з Хмельниччини вивчили жестову мову, січень 2024. Фото: ДСНС у Хмельницькій області

"Раніше, якщо доводилось комунікувати з нечуючими людьми, то хлопці використовували звичайні загальновідомі жести. Після занять вміння покращилися. Думаю, у майбутньому це допоможе підібрати правильний підхід у нетипових ситуаціях", — пояснив Максиміліан Валійон.

Провідний фахівець зазначив, навчання жестової мови запровадили для того, щоб у кожній групі ДСНС, яка чергуватиме, був мінімум один пожежник, який зможе налагодити контакт з людиною з порушенням слуху.

Працівники ДСНС моделювали ситуації використання жестової мови у Хмельницькому
Працівники ДСНС моделювали ситуації використання жестової мови, січень 2024, Хмельницький. Фото: ДСНС у Хмельницькій області

"Знання жестової мови — загальновідома практика в європейських державах. Крім викладача, з нами працював пожежник з Великої Британії Джейсон Хал. Він ділився досвідом роботи у випадках, коли людині з порушенням слуху потрібно пояснити план дій у надзвичайній ситуації. Розказував, що у них в караулі мінімум дві людини знають жестову мову на вільному рівні", — розповів Максиміліан Валійон.

За його словами, на заняттях з жестової мови, крім вивчення теоретичної інформації, моделювали типові ситуації, які можуть статися під час пожежі, щоб мати практичні вміння правильно у них діяти.

У Хмельницькому для рятувальників вперше відбулося навчання з жестової мови
У Хмельницькому для рятувальників вперше відбулося навчання з жестової мови, січень 2024. Фото: ДСНС у Хмельницькій області

"Розбирали абетку, вчилися правильно показувати жести, адже кожний рух, що означає певну букву, слово чи емоцію, має бути виваженим і продуманим. Треба вміти досконало все показувати, щоб людина з порушенням слуху правильно зрозуміла і не панікувала. Під час вивчення жестової мови складнощі виникають у тому, щоб коректно донести свою думку", — пояснив Максиміліан Валійон.

За його словами, навчання пожежників жестової мови на Хмельниччині відбувається вперше. Проєкт реалізували у співпраці з представником гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ці­ї "Українське товариство глу­хих".

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок