У Чернігові відкрили головну глядацьку залу драмтеатру, яка була пошкоджена під час російського ракетного удару

У Чернігові відкрили головну глядацьку залу драмтеатру, яка була пошкоджена під час російського ракетного удару

У Чернігові в облмуздрамтеатрі відкрили головну глядацьку залу після російського ракетного удару 19 серпня 2023 року. Там зіграли виставу "Сліпий" за поемою Тараса Шевченка. Протиаварійні роботи зі стабілізації будівлі тривали майже пів року. За цей час, завдяки допомозі міжнародних організацій, у головній глядацькій залі встановили підвісну стелю. А у театрі повністю замінили всі вікна та вхідні дубові двері, розповів директор закладу Сергій Мойсієнко.

За його словами, перед відкриттям залу обстежили ряд експертів.

"Це досліджували, в першу чергу, будівельники. З будівельниками працює така постійна історія, як технічний нагляд. А потім ми ще запросили експертів, ліцензованих експертів, щоб вони зробили експертний звіт, а чи можна сюди заводити людей, а чи безпечно це. Всі три позиції сказали «так»".
У Чернігові відкрили головну глядацьку залу драмтеатру
Сергій Мойсієнко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Сергій Мойсієнко каже, надалі театр працюватиме у комбінованому режимі: вистави проводитимуть як у великій, так і у малих глядацьких залах.

"Паралельно йтиме консервація даху. Там робота, мабуть, триватиме ще до квітня-травня. Там ще багато роботи. Сьогодні я дякую будівельникам, головний акцент зроблений на те, щоб запустити театр у звичному форматі на умовах категоричної безпеки для відвідувачів", — каже Мойсієнко.

Поки люди очікували на прем’єру у вестибюлі, актори готувалися до виступу.

"Скучили дуже за нашими глядачами, за повними залами, коли включається світло, і ти бачиш просто повний зал людей наших з Чернігова. Хочеться побачити людей, хочеться побачити, що вони з нами", — каже акторка облмуздрамтеатру Катерина Ткачук.

У Чернігові відкрили головну глядацьку залу драмтеатру
Акторка Катерина Ткачук. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами головного режисера облмуздрамтеатру Андрія Бакірова виставу за поемою Шевченка обрали не випадково. Цей твір є закликом до боротьби за волю, а режисер-постановник вистави Олександр Лаптій зараз служить.

У Чернігові відкрили головну глядацьку залу драмтеатру
Режисер Андрій Бакіров. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Режисер вистави зараз знаходиться в Збройних Силах України. Ми намагаємося боротися, можливо, такий символізм, що, бачите, театр наш хоч і поранений, але все одно, ми намагаємося робити свою справу", — каже Бакіров.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок