"Відроджувати монастирське життя": на Полтавщині відбудовують перший чоловічий монастир ПЦУ

"Відроджувати монастирське життя": на Полтавщині відбудовують перший чоловічий монастир ПЦУ

Ієромонах Іоан Луценко, який через війну 2014-го виїхав із Луганська, відбудовує у селі Горбанівка поблизу Полтави перший в області чоловічий монастир Православної церкви України.

Суспільному священник розповів, що будівлі, в якій тривають ремонтні роботи, понад 100 років. Колись це був панський маєток із водонапірною вежею, з 1997-го року тут церква. На відбудову споруди уже витратили близько 300 тисяч грн, розповів Іоан Луценко.

"Відроджувати монастирське життя": на Полтавщині відбудовують перший чоловічий монастир ПЦУ
Ієромонах Іоан Луценко. Фото: Суспільне Полтава
"Цього року зробили, слава Богу, опалення, у більшості приміщення зроблена тепла підлога. Тисяч 200-300 ми сюди уже вклали. Іще треба буде дуже багато. Найдорожче і найважливіше питання для нас — це перекриття даху, бо метал місцями прогнив уже. Зазвичай, жертводавці, частину єпархія від владики Федора, левова частка із цих коштів виділяється, частина — просто пожертви парафіян, частково я свої кошти вкладаю. Плануємо навесні уже в'їхати і потихеньку жити тут, в приміщенні. І в процесі життя його відроджувати. Ми думаємо, що орієнтовно монахів на 10 приміщення розраховане. Із монахів поки я один", — сказав ієромонах Іоан.

Іоан Луценко — настоятель двох релігійних громад — Горбанівського храму Різдва Пресвятої Богородиці та Різдво-Богородичного чоловічого монастиря, що за 100 метрів від храму. Також він — старший капелан Полтавської Єпархії ПЦУ.

На Полтавщині відбудовують перший чоловічий монастир ПЦУ
Ієромонах Іоан рубає дрова. Фото: Суспільне Полтава
"Керую відспівування хлопців, поховання. Їжджу до хлопців у військові шпиталі. На місцях вітаю хлопців з Водохрещем, з Паскою. 2015-2016 років я ротаційно був капеланом у частинах, спочатку у 54-й мотопіхотній бригаді в Маріуполі. Жив з хлопцями в бліндажах, служив служби, молебні, причащав хлопців, літургії служив".

Священнослужіння, розповідає ієромонах, розпочав 2009-го року на Луганщині. Із початком АТО переїхав до Києва, де із Московського патріархату перейшов до Київського.

"2019-го року отримав направлення бути настоятелем тут, в Горбанівці. Цього ж року я прийняв чернечий постриг від Дмитра Луценка, я став ієромонахом Іоаном".
Відбудовують перший чоловічий монастир ПЦУ ан Полтавщині
Ієромонах Іоан Луценко. Фото: Суспільне Полтава

Із 2022-го року Іоан Луценко також виконує обов'язки намісника монастиря. Розповів, що деякі ремонтні та господарські роботи виконує власноруч.

"Рубаю дрова. Два тижні, як запустили котел, кожні 2 годин підкидаються дрова, і в день, і в ночі, намагаємося просушити приміщення. Зараз буду чистити сажу в котлі, бо трішки сирим підтоплюємо, то воно забивається частіше. У нас і так не вистачає грошей, то трішки за рахунок своїх трудів економимо. Ну і плюс, що то за монах, який тільки молиться, треба ж іще щось руками робити"?, — говорить Іоан Луценко.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок