Переселенка з Краматорська опікується допомогою у громаді на Дніпропетровщині: чого потребують люди

Переселенка з Краматорська опікується допомогою у громаді на Дніпропетровщині: чого потребують люди

У селище Кринички на Дніпропетровщину, де живуть понад 800 родин-переселенців, зокрема і з Донеччини, привезли гуманітарну допомогу. Цього разу продукти людям доставили Благодійні організації “Нове Майбутнє” та “Довіра Дніпра”. За словами переселенки з Краматорська Валерії Маляви, яка опікується допомогою людям, що переїхали у селище, "гуманітарку" від громади переселенцям у Криничках не надають.

Переселенка з Донецької області Світлана розповіла: приїхала в Кринички з села Калинове — населений пункт розташований за 12 кілометрів від лінії фронту.

Переселенці гуманітарна допомога Криничанська громада Кринички Дніпропетровщина
Переселенка з Донецької області Світлана Зубченко. Кадр з відео Суспільне Донбас

"Почались прильоти, ми поїхали з донькою і внучкою маленькою, щоб її не травмувати, поїхали. У дочки розбили один дім. В одному селі в неї був один дім, розбили його. Тоді вона переїхала в інший дім, тільки купили той дім, — і його розбили. У онучки квартира була, теж розбили. Й ми всі зібрались та й поїхали", — розповіла переселенка Світлана.

Жінка додала, що гуманітарну допомогу отримує зрідка, роботи не має. Єдине джерело доходу в сім'ї — це виплати ВПО.

"Ми знімаємо дім — 2 тисячі гривень та комунальні послуги оплачуємо. В домі добре, все є. Просто, я ще не на пенсії, працювати не можу, тому що здоров'я не дозволяє, ноги хворі", — пояснила жінка.

Гуманітарна допомога переселенці Криничанська громада Кринички Дніпропетровщина
Переселенці, Кринички, Дніпропетровська область. Кадр з відео Суспільне Донбас

Продукти видають за сформованими заздалегідь списками. Отримала їх цього разу і переселенка з Запорізької області Людмила Качан.

"Виїхали ми 9 травня, ми сиділи в погребі два місяці, погріб почав вже в нас хитатись й скріпити, здоров'я вже в нас не витримало й ми вирішили виїхати. Наше місто на лінії розмежування й досі змітається з лиця землі. В нас центра міста вже взагалі не залишилось", — розповіла переселенка Людмила.

Переселенці гуманітарна допомога Криничанська громада Кринички Дніпропетровщина
Переселенка з Запорізької області Людмила Качан, Кринички, Дніпропетровська область. Кадр з відео Суспільне Донбас

За словами Людмили, гуманітарну допомогу отримала вперше: "Нам з червня 2023 року, жодної гуманітарки Криничанська територіальна громада не дала. Може, вони й дають вразливим верствам населення, інвалідам, багатодітним, але потрібно ж трошки не забувати за нас".

Хто допомагає переселенцям у Криничках

100 гуманітарних наборів до Криничанської громади привезли дві благодійні організації "Нове Майбутнє" та "Довіра Дніпра". За словами волонтера Дмитра Потася, сюди приїжджають вдруге.

"До нас звернулись жителі міста Кринички, тут багато вимушених переселенців з Донецької області. Вже не перший раз допомагаємо. Продуктові набори привезли, тому що люди дуже потребують харчів. Потребують й гігієни, потребують й продукти, й моральна підтримка людей дуже важлива", — розповів волонтер.

Переселенці гуманітарна допомога Криничанська громада Кринички Дніпропетровщина
Волонтер благодійної організації "Довіра Дніпра" Дмитро Потась. Кадр з відео Суспільне Донбас

В одному пакунку на родину: макарони, крупи, борошно, консервована квасоля, тушкованка та олія.

Опікується переселенцями у цьому населеному пункті Валерія Млява. Вона — переселенка з Краматорська, має чотирьох дітей.

"Я оформила волонтерство і наразі допомагаю переселенцям, які знаходяться в смт Кринички, тому що в нас гуманітарну допомогу не отримують. У нас звичайно, кількість не виходить на всіх сімей, але я намагаюся щоразу тим, хто не отримував у мене допомогу", — розповіла переселенка Валерія Млява.

Переселенці гуманітарна допомога Криничанська громада Кринички Дніпропетровщина
Переселенка з Краматорська Валерія Млява, Кринички, Дніпропетровська область. Кадр з відео Суспільне Донбас

У Криничанській громаді, за її словами, проживає близько 860 родин — ВПО, аби їм допомагати, жінка зв'язується з благодійними фондами та організаціями.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок