Льотчика "Джуса" посмертно нагородили орденом "За мужність"

Льотчика "Джуса" посмертно нагородили орденом "За мужність"

Пілот "Джус", Андрій Пільщиков
. Загиблий пілот Андрій Пільщиков з позивним "Джус". Фото: Олександр Маслов/Instagram

Українського пілота Андрія Пільщикова на позивний "Джус" посмертно нагородили орденом "За мужність" II ступеня.

Про це повідомив голова Київської ОВА Руслан Кравченко.

Льотчик Андрій Пільщиков був одним із "привидів Києва". У складі 40-ї бригади тактичної авіації захищав небо Київщини. "Джус" трагічно загинув наприкінці літа.

Льотчика "Джуса" посмертно нагородили орденом "За мужність"
Льотчика "Джуса" посмертно нагородили орденом "За мужність". Фото: КОВА

Відзнаку передали матері та його дівчині Меланії Подоляк. Вона опублікувала в соцмережі фото ордена та нагородної книжки до нього.

"Посмертно. Не розумію досі цього слова. Не приймаю", — написала вона.

Голова КОВА додав, що ім'я Андрія Пільщикова закарбують на одній з плит Національного музею авіації та космонавтики США поруч з іменами інших відомих авіаторів.

Що відомо про загиблого пілота Андрія Пільщикова "Джуса"

У Києві попрощались з пілотом 40-ї бригади тактичної авіації Андрієм Пільщиковим з позивним "Джус". Щоб вшанувати загиблого військового, його рідні, друзі та побратими зібрались у Патріаршому соборі УГКЦ .

"Джус" та ще двоє пілотів з Васильківського загону загинули на Житомирщині. Удень 25 серпня там зіткнулися навчальні літаки Л-39. ДБР розслідує обставини авіакатастрофи. Попередня кваліфікація: порушення правил польотів або підготовки до них.

Військовий пілот винищувача МіГ-29 капітан Андрій Пільщиков від початку повномасштабного вторгнення Росії здійснив сотні бойових вильотів. Йому присвоєно військове звання "майор" (посмертно).

Протягом усієї кар'єри, згадував в інтерв'ю Суспільному Харків перший інструктор "Джуса" пілот "Сталкер", Андрій боровся з пережитками радянської військової системи. Він розумів, як та які саме західні стандарти треба впровадити у Повітряних силах.

Був справжнім патріотом України і вже з п'ятого класу знав, що хоче стати військовим пілотом. Таким льотчика згадує його шкільний вчитель з математики та класний керівник Євген Болдир.

На початок