На Львівщині боржникам відключають світло: як це відбувається

На Львівщині боржникам відключають світло: як це відбувається

Від початку повномасштабного вторгнення РФ обленерго майже два роки не мали права відключати світло боржникам. Втім, за рішенням Кабміну від 29 грудня 2023 року, мораторій зняли. Бригади працівників "Львівобленерго" вже почали знеструмлювати помешкання мешканцям, які не оплачують послуги.

Як це відбувається, дізнавалося Суспільне.

Працівники "Львівобленерго" зі списком, який надав постачальник електроенергії "Львівенергозбут", обходять квартири та приватні будинки. У будинку ніхто не відчиняє, тож енергетики знеструмлюють помешкання.

"Зараз розпломбовую шафу для того, щоб був доступ до лічильника. Знімемо пломби з лічильника і відключимо світло", — каже електромонтер Богдан Бийник.

Боржникам відключають електропостачання
Боржникам відключають електропостачання. Фото: Суспільне Львів

За іншою адресою у приватному секторі Львова також зачинено. Якщо працівників обленерго не допускають на подвір’я, це все одно не дозволить уникнути відімкнення за борги, пояснює майстер оперативної виїзної бригади енергонагляду Святослав Лещук:

"Ми будемо відключати електроживлення з центру живлення. Тобто, з опори. Бачите, от є в нас тут лінія електропередач і абонент має живлення, он позаду мене кабель іде. Ми подивимося, з якої опори він живиться, і подаємо на відключення з опори. Тобто, завтра буде припинення живлення разом з вишки і з опори".

Святослав Лещук пояснює механізм відключення світла боржникам
Святослав Лещук пояснює механізм відключення світла боржникам. Фото: Суспільне Львів

Наприкінці минулого року уряд зняв мораторій на відключення світла за борги на територіях, де немає активних бойових дій. 29 січня документ набув чинності, каже речниця "Львівобленерго" Галина Петрушка.

"Нам дає постачальник список боржників, ми їх вимикаємо. Після того, на другий день, формуємо рахунки за повторне включення, що теж сума десь до 1500 гривень буде. І після цього людина може взяти цей рахунок, оплатити за повторне включення, оплатити борг. І тоді ми маємо три дні для міста, щоб включити, і 5 днів для сільського населення", — розповідає Галина Петрушка.

Як повідомила Суспільному менеджерка з комунікацій ТОВ "Львівенергозбуту" Юлія Потієвська, зараз на Львівщині є понад 216 тисяч споживачів, які не сплатили за спожиту електроенергію. Найбільше боржників є у Львові та в населених пунктах Львівського району.

На початок