У Хмельницькому в тролейбусах замінять валідатори. Навіщо і що зміниться

У Хмельницькому в тролейбусах замінять валідатори. Навіщо і що зміниться

З першого лютого до березня не працюватимуть валідатори у хмельницьких тролейбусах. Про це Суспільне Хмельницький розповів заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук. За його словами, пов’язано це із зміною оператора електронного квитка.

Хмельничанин Сергій Мороз розповідає, що не завжди задоволений роботою валідаторів у хмельницьких тролейбусах.

"Багато валідаторів не в робочому стані. Дуже незручно з задньої площадки йти на передню, щоб здійснити валідацію картки", — каже чоловік.

У Хмельницькому в тролейбусах змінять валідатори. Навіщо і як можна буде платити за проїзд
Хмельничанину Леоніду в тролейбусах не вистачає універсальних валідаторів, які б приймали оплату за проїзд як електронним квитком, так і банківською карткою. Фото: Суспільне Хмельницький

Зі слів пасажира хмельницьких тролейбусів Леоніда, у громадському транспорті нині не вистачає універсальних валідаторів, які б приймали і платіжні картки, і електронні квитки.

З першого березня у хмельницьких тролейбусах запрацюють нові валідатори, каже заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук. А з лютого до березня буде перехідний період: валідатори у тролейбусах у цей час не працюватимуть.

"Компанія, яка зараз працює з електронним квитком — "Герц" — не перемогла в конкурсі. Перемогу здобула інша компанія — компанія "CityCard". Відповідно, тепер вони мають своїми силами запровадити електронний квиток у Хмельницькому", — каже Ваврищук.

У Хмельницькому в тролейбусах змінять валідатори. Навіщо і як можна буде платити за проїзд
Старі валідатори у хмельницьких тролейбусах протягом лютого мають замінити на нові, які матимуть більше функцій оплати. Фото: Суспільне Хмельницький

За його словами, на перехід з одного до іншого оператора і на переоснащення тролейбусів новими валідаторами коштів з міського бюджету не братимуть.

"Герц" ставив валідатори і відповідне програмне забезпечення за власні кошти. Так само зараз "CityCard" все робитиме власними силами і за власний кошт. А потім буде отримувати відсоток від валідації кожного квитка", — пояснює заступник міського голови.

У Хмельницькому в тролейбусах змінять валідатори. Навіщо і як можна буде платити за проїзд
Заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук. Фото: Суспільне Хмельницький

Оплата проїзду у тролейбусі у лютому відбуватиметься через сканування QR-коду телефоном або за готівку у водія, зазначає Микола Ваврищук. З його слів, від готівкового розрахунку у тролейбусах поступово почнуть відмовлятися через кілька місяців.

"Що стосується пільгових категорій населення, то достатньо при собі мати пільговий електронний квиток і пенсійне посвідчення", — зауважує посадовець.

Компанія "CityCard", зі слів Ваврищука, встановлюватиме свої валідатори протягом лютого. Це відбуватиметься вночі, тож ніяк не впливатиме на графіки руху громадського транспорту.

У Хмельницькому в тролейбусах змінять валідатори. Навіщо і як можна буде платити за проїзд
Пільгові категорії населення протягом лютого їздитимуть у тролейбусі з електронним квитком, який не валідуватимуть, та пенсійним посвідченням. Фото: Суспільне Хмельницький

Нині на електронних квитках хмельничан попереднього оператора залишається понад 830 тисяч гривень, каже заступниця директора з виробництва комунального підприємства "Електротранс" Наталя Свистун. З її слів, на балансі 16 хмельничан є по понад дві тисячі гривень. Щоб повернути залишок, власники карток повинні написати заяву.

"Для цього потрібно буде звернутися в один з восьми пунктів, які будуть відкриті у місті, зокрема у філіях міського управління соцзахисту та у ЦНАПі. З собою мати електронний квиток, копії паспорта та ідентифікаційного коду. Кошти повертатимуть на особисту банківську картку або на рахунок мобільного оператора", — каже Наталя Свистун.

У Хмельницькому в тролейбусах змінять валідатори. Навіщо і як можна буде платити за проїзд
Перелік пунктів прийому заяв на повернення коштів з електронних квитків, що були сплачені попередньому оператору "Герц". Скрінкопія, надана керівництвом комунального підприємства "Електротранс"

Сьогодні парк Хмельницького комунального підприємства "Електротранс" налічує 104 тролейбуси, 68 з них щодня виходять на маршрути на вулиці міста, каже директор підприємства Сергій Бобух.

"Протягом лютого мають замінити близько 180 валідаторів. У кожному тролейбусі теж буде змонтовано по два валідатори. Але у нових валідаторів буде функція розрахунку як електронною транспортною карткою, так і банківською картою. Також ці валідатори будуть приймати оплату телефоном через систему NFC та через віртуальну транспортну картку, яку можна буде закачати як додаток на телефоні", — розповідає директор "Електротрансу".

У Хмельницькому в тролейбусах змінять валідатори. Навіщо і як можна буде платити за проїзд
У понад ста тролейбусах, які налічує парк "Електротрансу", встановлять 180 нових валідатори з розширеними функціями прийому оплати за проїзд. Фото: Суспільне Хмельницький

Нові валідатори у Хмельницькому, каже Микола Ваврищук, очікують днями.

"Діючі транспортні картки, у тому числі пільгові, змінювати не потрібно буде. Для платних пасажирів потрібно буде лише зареєструватися в новому мобільному додатку, підтягнути туди номер своєї картки і далі користуватись тією ж самою карткою", — пояснює заступник міського голови.

Зі слів Миколи Ваврищука, до кінця року валідатори планують встановити не лише у тролейбусах, а й у хмельницьких автобусах та маршрутках.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок