У Житомирі звертатимуться до Міносвіти, щоб відкрити для відвідування Ботанічний сад

У Житомирі звертатимуться до Міносвіти, щоб відкрити для відвідування Ботанічний сад

Ботанічний сад
Ботанічний сад. Житомир, 6 жовтня 2023 року. Фото: Марія Кравчук для Суспільне Житомир

30 січня на сесії Житомирської міськради депутати підтримали пропозицію депутатки Людмили Зубко звернутися до Міністерства освіти та науки України і до Поліського національного університету з тим, аби відкрити для відвідування місцевий Ботанічний сад.

На сесії Людмила Зубко сказала, що Ботанічний сад може стати частиною терапії для людей, які страждають від посттравматичного стресового розладу (ПТСР) внаслідок впливу війни.

"Ми повинні думати про те, як ми можемо допомагати відновлюватися і покращувати психоемоційний стан пораненим хлопцям, які повернулися додому; дружинам, які залишилися самі з дітьми. У нас є Гідропарк, і це чудовий варіант, але ми маємо не тільки його. Постає питання вільного доступу до нашого житомирського Ботанічного саду. Сучасні психотерапевти, які досліджують роль гарденотерапії — лікування садом — у динаміці посттравматичного стресового розладу у людей, які зазнали впливу війни, переконують, що такий вид терапії може бути корисним для українців і під час війни, і після перемоги. Житомир має такий цінний ресурс для допомоги людям — Ботанічний сад у самісінькому центрі міста, — але не використовує його", — сказала Людмила Зубко.

За її словами, у Харкові, попри постійні обстріли міста, такий же сад є відкритим для відвідувачів.

"Наш ботанічний сад — це 35 гектарів, поділених на 4 зони. Десь ведеться наукова робота, але 12 гектарів точно можуть бути відкриті. Харків обстрілюють щодня, але там ботанічний сад працює: із 10:00 до 15:00 туди можуть прийти люди. У нас це тільки за 800 гривень прийти пофотографуватися. Суспільне у 2023 році робило запит і відповідь тоді була такою, що у межах Ботанічного саду потрібен режим охорони та ефективного використання. Точно таке ж положення є в Харкові. Я думаю, що вхідний квиток має бути і ми маємо поставити там камери, але сад має бути відкритим", — розповіла депутатка.

Раніше Суспільне повідомляло, що Житомирський ботанічний сад закритий для житомирян і потрапити на його територію можна лише, якщо потрібно зробити фотосесію або невеликими екскурсійними групами.

Вся територія Ботанічного саду Поліського національного університету вважається заповідною зоною. У коментарі Суспільному ректор Поліського національного університету Олег Скидан восени 2023 року розповідав, чи відкриють сад для вільного відвідування.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок