У Полтаві планують відновити будівлю 1890-х на Павленківській площі: який стан приміщення зараз

У Полтаві планують відновити будівлю 1890-х на Павленківській площі: який стан приміщення зараз

Приблизно 25 мільйонів гривень необхідно на відбудову приміщення колишньої вечірньої школи на Павленківській площі у Полтаві.

Про це Суспільному розповів місцевий підприємець Олег Хардін. Міська рада дозволила йому викупити будівлю, аби відремонтувати її та зробити благоустрій території.

Що нині відбувається в приміщенні колишньої вечірньої школи на Павленківській площі

Двоповерхова будівля на Павленківській площі у Полтаві має пошкоджене облицювання стін та отвори у дахові. Приміщення, якому понад 100 років, поруйнувалося під впливом опадів та пожеж.

У Полтаві планують відновити будівлю 1890-х на Павленківській площі: який стан приміщення зараз
Будівля на Павленківській площі. Фото: Суспільне Полтава

"Стіни, звісно, зруйновані, але є такі місця, де видно, що були двері. Десь щось забудовувалося, перебудовувалося", — розповів підприємець Олег Хардін.

Будівлю на Павленківській площі, 6 у Полтаві звели орієнтовно у другій половині 1890-х. Із 2009-го її не використовували, тут кілька разів були пожежі. А з 2017-го приміщення орендувала родина місцевого підприємця Олега Хардіна. За його словами, згодом закрили вікна та двері, аби унеможливити доступ до приміщення.

У Полтаві планують відновити будівлю 1890-х на Павленківській площі
Стан приміщення будівлі. Фото: Суспільне Полтава

"Будівельного, до речі, було мало сміття. Понад 20 машин вантажівок. Воно в деяких місцях, фактично, по вікна було захаращене сміттям. Це якісь мертві домашні тварини, це зіпсовані унітази, це просто побутове сміття", — додав підприємець Олег Хардін.

Коли надали дозвіл на приватизацію приміщення

26 січня на сесії Полтавської міської ради депутати погодили підприємцю Олегові Хардіну приватизацію приміщення шляхом викупу. Вартість будівлі оцінили приблизно у 2,5 мільйони гривень.

У Полтаві планують відновити будівлю 1890-х на Павленківській площі: який стан приміщення зараз
Будівля 1890-х на Павленківській площі. Фото: Суспільне Полтава

"Були думки зробити тут сучасний хостел, благоустрій території. Через моє покликання, я би хотів зробити тут Кімнату для того, щоб діти тут займалися шахами. І також ми говорили з Олегом Пустовгаром, це Український інститут національної пам’яті, щоб зробити тут музей-кімнату Івана Стешенка", — додав Олег Хардін.

Що говорять місцеві жителі про приміщення

"Це приміщення я давно знаю, бо на заводі "ПТМЗ" я довго працював, 13 років. Тут не дуже таке красиве, хороше приміщення.Якщо його відреставрують, то, звісно, буде добре", — розповів місцевий житель Володимир Власенко.

У Полтаві планують відновити будівлю на Павленківській площі
Олег Хардін, підприємець. Фото: Суспільне Полтава

"Я кожного дня тут проходжу, кожного дня звертаю увагу. Дитина каже: "Мамо відходь трохи подалі, щоб нас не привалило". Хай будують, це буде краще, ніж зараз", — розповіла місцева жителька Наталія Бондаренко.

Скільки грошей потрібно на реконструкцію

За словами підприємця, за попередніми підрахунками, на реконструкцію необхідно близько 25 мільйонів гривень.

У Полтаві планують відновити будівлю вечірньої школи на Павленківській площі
Стан приміщення. Фото: Суспільне Полтава

"Історичного значення дана будівля не має, але, дійсно, погоджуюся, що фасад у неї цікавий. Ми маємо отримати висновок спеціалістів щодо стану цієї будівлі. Далі будуть зроблені ескізні пропозиції, які ми проговоримо з громадськістю, депутатським корпусом. І в тому числі від їхньої роботи злагодженої буде залежати швидкість ухвалення рішення. Після цього буде напрацьований робочий проєкт, де буде все розписане по будівельному об’єму, по кількості робіт. Я цей шлях оптимістично оцінюю років у три", — додав Олег Хардін.

Що відомо про приміщення колишньої вечірньої школи на Павленківській площі у Полтаві

Спочатку ця будівля була приватним житловим будинком, згодом її відібрали у державу і розміщували різні заклади освіти, каже краєзнавець.

Леонід Булава
Леонід Булава, краєзнавець. Фото: Суспільне Полтава

"У роки Другої світової війни, коли майже все було тут зруйноване, у цьому будинку жили до 30 родин. Відбудова почалася ― бракувало шкіл. І в кінці 1940-х років сюди перемістили школу №6. У цьому приміщенні діяла ще з 1955-го року вечірня школа №5. А 2009-го і цю школу закрили.Цей будинок належав освіті, управлінню освіти Полтави. Вони не потурбувалися, щоб тут були чи гуртки, чи що. Вони його закинули, занехаяли", — розповів краєзнавець Олег Хардін.

У Полтаві планують відновити будівлю 1890-х на Павленківській площі: який стан приміщення зараз
У Полтаві планують відновити будівлю 1890-х на Павленківській площі. Фото: Суспільне Полтава

За даними підприємця Олега Хардіна, над оцінкою стану приміщення працюватимуть місцеві фахівці.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram| Viber | Instagram| Twitter | YouTube | Facebook

На початок