"Ситуація складна, але контрольована". Як живуть прикордонні Юнаківська та Хотінська громади на Сумщині

"Ситуація складна, але контрольована". Як живуть прикордонні Юнаківська та Хотінська громади на Сумщині

Юнаківська та Хотінська територіальні громади Сумської області розташовані біля кордону з Росією та зазнають постійних обстрілів. Голови громад розповіли, як наразі функціонують підприємства, установи та як триває відновлення після обстрілів.

У одному з прифронтових сіл Юнаківської громади до повномасштабного вторгнення мешкало 4655 людей, нині залишаються жити понад 3 тисячі, розповіла голова Юнаківської територіальної громади Олена Сіма. "Живемо ми нормально, як всі живуть. Всі старостати в нас функціонують, комунальне підприємство працює, амбулаторія працює, школи в нас працюють дистанційно. Гуманітарною допомогою забезпечені всі села, яких налічується 14. Допомагає громада всім, чим може. Допомагають фермерські господарства, які працюють на території нашої громади", — говорить жінка.

Олена Сіма каже, на відновлення дороги протяжністю 4,6 кілометра з обласного бюджету було виділено 12 мільйонів гривень. Решта, на кшталт укриттів, водогону, насосів тощо, виконано за кошти громади.

Хотінська громада
Хотінська громада. Фото: Суспільне Суми

Хотінська громада також продовжує перебувати у зоні бойових дій, розповідає голова громади Микола Торяник. "Ситуація складна безперечно у нашій громаді, як і в інших, але вона контрольована. Я думаю, що все, що ми можемо зробити для забезпечення нормального функціонування і життя наших людей, ми це робимо. Є бомбосховища, є заклади і всі вони працюють. З 24 лютого жоден заклад не зачинявся у нас. Безперечно, все, що ми можемо, маленькими проєктами ми робимо самі за ті маленькі кошти, які є у нас, але великі проєкти — бомбосховище 5 мільйонів і та сама дорога, яка була зруйнована, то ми звертаємось до влади", — зазначив чоловік.

"Ситуація складна, але контрольована". Як живуть прикордонні Юнаківська та Хотінська громади на Сумщині
Микола Торяник (зліва) та Володимир Артюх. Фото: Суспільне Суми

В рамках робочої поїздки до прифронтових населених пунктів, начальник Сумської ОВА Володимир Артюх, відвідав об’єкти цивільної інфраструктури, охорони здоров’я та освіти. "Практично в усіх місцях, де можливе знаходження людей, де надаються послуги: або культурні або медичні заклади, громадою зроблені індивідуально-колективні захисні споруди, які допомагають реагувати оперативно, миттєво практично", — сказав посадовець.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок