"Вони як маленькі діти": історія кінологині з хмельницького розплідника службових собак

"Вони як маленькі діти": історія кінологині з хмельницького розплідника службових собак

Працювати з цуценятами — дуже цікаво, говорить про свою роботу Суспільному старша інспекторка кінологічного центру Головного управління нацполіції в області Інна Герасімова. Там вона працює з весни 2022 року, коли переїхала з Донеччини на Хмельниччину.

"Вони дуже активні, полюбляють гратися, і контактувати з людьми", — характеризує щенят у розпліднику службових собак Інна Герасімова. У Хмельницькому кінологиня працює з весни 2022 року. Безпосередньо в розпліднику — з осені того ж року, тоді його саме відкрили. Тепер, каже, це її основний напрямок роботи.

"Це — новий досвід. Постійна взаємодія з цуценятами, це — дуже цікаво, вони, як маленькі діти. Гратися з ними, розвивати їх", — говорить кінологиня.

Кінолог Хмельницький, собака Хмельницький
Інна Герасімова зі підопічними собаками, січень 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Минулого року, зі слів кінологині, з цього розплідника до інших областей України передали 18 собак. Одне щеня лишили собі, це — підопічний Інни Герасімової — однорічний Ірбіс породи бельгійська вівчарка малінуа, натренований на пошук вибухових речовин і зброї. Іншу вихованку — піврічну Хлою породи швейцарська вівчарка — кінологиня готує до пошуку наркотичних речовин, прекурсорів та аналогів.

"Постійно потрібно займатися загальним курсом дресування, тому що, коли ти займаєшся за спецнапрямком, потрібно, щоб собака вміла слухатися, щоб не було проблем при занятті. Ми так плануємо заняття, щоб це був і загальний курс дресування, а також за спецнапрямком", — розповіла Інна Герасімова.

Кінолог Хмельницький, собака Хмельницький
Інни Герасімової з піврічною Хлоєю, січень 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Поки, каже кінологиня, налагоджує з собакою контакт через ігри. А ще, розповіла Інна Герасімова, Хлою обрали для реабілітації дітям і військовослужбовцям через її спокійний і неагресивний характер.

"Влітку до нас приходили дітки-переселенці, гралися з собачками, це дуже допомагає діткам адаптуватися, відчути якийсь спокій, після цього ми вирішили зайнятися каністерапією з військовослужбовцями. У нас уже був перший досвід, до нас приходили військовослужбовці. Їм дуже сподобалося, тому що взаємодія з собаками вона відволікає від проблем, які в них є", — каже жінка.

Щодня працювати з собаками й змалечку готувати їх до служби, розповіла Інна Герасімова, її свідомий вибір. Говорить, чого б хотіла досягти в професії: "Підготувати собаку та взяти участь у змаганнях, і вибороти призові місця".

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок