Суд відхилив позови УПЦ МП щодо продовження безоплатного користування Спаським собором та спорудами Троїцького монастиря

Суд відхилив позови УПЦ МП щодо продовження безоплатного користування Спаським собором та спорудами Троїцького монастиря

Доповнено

Господарський суд Чернігівської області 23 січня відхилив позов у двох справах Управління Чернігівської єпархії Української Православної церкви (МП)УПЦ, згідно з релігієзнавчою експертизою Держслужби з питань свободи совісті, є структурним підрозділом Російської православної церкви. щодо продовження договорів безоплатного користування об’єктами архітектури національного значення. Мова йде про Спасо-Преображенський собор та комплекс споруд Троїцького монастиря в межах Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів Стародавній".

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики на своєму сайті.

Адвокат Чернігівської єпархії УПЦ Олександр Шамко в коментарі Суспільному повідомив, що з рішенням Господарського суду Чернігівської області він поки не ознайомлений, рішення про подачу апеляційної скарги ухвалюватимуть пізніше, після його вивчення.

Представниця міністерства культури і інформаційної політики Валентина Олексієнко під час розгляду справи напередодні 23 січня так прокоментувала цю ситуацію:

"Ми посилаючись на оренду державного і комунального майна пропонуємо заключити договір оренди та відповідно до цього є розроблений порядок, скористатися змінами законодавства і заключити новий договір".
Суд відхилив позови УПЦ МП щодо продовження безоплатного користування Спаським собором та спорудами Троїцького монастиря
Спасо-Преображенський собор у Чернігові. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Заповідник «Чернігів Стародавній» не визнає позову і просить відмовити з наступних причин. Цей договір нотаріально не засвідчений, порушені вимоги з законодавства, де більше трьох років договір має бути нотаріально засвідчений. Тому з початку 2016 року він є нечинним", — сказав Андрій Лісовий.

Нагадаємо, у березні 2023 року Управління Чернігівської єпархії Української Православної церкви зверталося до суду із вимогами зобов’язати Національний архітектурно-історичний заповідник "Чернігів Стародавній" продовжити договори безоплатного користування пам’яткою архітектури національного значення, зокрема Спасо-Преображенським собором та комплексом споруд пам’яток архітектури національного значення Троїцького монастиря, які є державною власністю.

Тоді представники УПЦ наполягали на тому, що мають право на безоплатне користування храмами, посилаючись на Закон України "Про свободу совісті та релігійні організації".

Загалом, Спасо-Преображенським собором, а також Троїцьким та Успенським соборами Єлецького монастиря представники УПЦ користувалися майже 30 років.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок