У Хмельницькому ремонтують два гуртожитки для переселенців

У Хмельницькому ремонтують два гуртожитки для переселенців

200 вимушених переселенців розселять у відремонтованих приміщеннях двох хмельницьких гуртожитків. На реконструкцію гуртожитків витратили мільйон чотириста тисяч євро грантових коштів.

Антоніна та її чоловік, ветеран з інвалідністю Дмитро – переселенці з Донеччини. До Хмельницького переїхали восени 2022 року. Кажуть, на оренду житла щомісяця витрачають близько десяти тисяч гривень.

"Ми оформлювались у ЦНАПі й нам сказали про таку можливість, що зараз роблять якісь приміщення для переселенців на тимчасове житло. Враховуючи те, скільки квартири коштують зараз, то це дуже добре для людей. Тільки образливо, що це трішки, якась частина – нас набагато більше", — каже жителька Донеччини Антоніна.

У Хмельницькому ремонтують два гуртожитки для переселенців
Одна з відремонтованих кімнат у гуртожитку на Інститутській, січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

Близько 200 переселенців, які перебувають на обліку для отримання тимчасового житла у Хмельницькому, планують розселити у відремонтованих приміщеннях двох гуртожитків, каже заступник міського голови Василь Новачок. За його словами, нині за грантові кошти у Хмельницькому закінчують ремонт приміщень на Інститутській та Кам’янецькій.

У Хмельницькому ремонтують два гуртожитки для переселенців
Відремонтована кухня у гуртожитку на Інститутській, січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

"Кошти виділені Євросоюзом. Замовник робіт – Хмельницька міська рада. На рахунки Хмельницької міської ради має бути перераховано майже 1,4 мільйона євро. Власне, в межах цих коштів і відбуваються ремонти", — пояснює Василь Новачок.

У гуртожитку на Інститутській – відремонтували півтора поверху, каже директор управляючої муніципальної компанії "Південно-Західна" Олег Зярко. За його словами, там облаштували тридцять дев’ять кімнат з ліжко-місцями. У кожній з них – диван, двоп ліжко, шафа, стіл, тумба, полиці, маленький холодильник. Для мешканців цих кімнат на поверхах відремонтували загальні санвузли, три кухні.

У Хмельницькому ремонтують два гуртожитки для переселенців
Відремонтована кухня у гуртожитку по Інститутській, січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

"Зараз ми перебуваємо на кухні — місці загального користування для одинаків. Тут дві нових газових плити, дві витяжки і кухонне устаткування", — розповідає директор муніципальної компанії.

Також у гуртожитку облаштували шість смартквартир для сімей, каже Олег Зярко.

"Тут облаштовані душові кабіні, санвузол, вхідні двері нові. Далі у кімнаті є нові меблі, ліжко, диван і меблева частина. Облаштована кухня для зручностей, забезпечена робочою поверхнею, кухонним столом, витяжка є, мийка з сифоном, енергозберігаюча техніка, холодильник. Ще буде плита", — каже Олег Зярко.

У Хмельницькому ремонтують два гуртожитки для переселенців
Відремонтовані душові у гуртожитку на Інститутській, січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

У гуртожитку відремонтували покрівлю, замінили вікна, мережі водопостачання і водовідведення, опалення та електропостачання, каже Олег Зярко.

"Ремонт розпочався в березні 2023 року і на цей час закінчуються завершальні роботи, косметичні. Ремонтується укриття, в них будуть стояти меблі. Поруч буде приміщення з пральними машинами, де буде виконано ремонт", — доповнює Олег Зярко.

Будівлю на Кам’янецькій, 74 реконструюють під гуртожиток з квітня минулого року, каже директор управляючої муніципальної компанії "Центральна" Ігор Білокриницький. За його словами, ремонтують два з половиною поверхи. На них для переселенців облаштовують 16 смарт-квартир та 13 кімнат з ліжко-місцями. Основні роботи — ті самі, що в гуртожитку на Інститутській.

У Хмельницькому ремонтують два гуртожитки для переселенців
Одна з кімнат у гуртожитку на Кам'янецькій, яку ремонтують для переселенців, січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

"Виконано приблизно 90% всіх будівельних робіт. На цей момент встановлюється сантехніка, електричні плити й меблі. Будівельники кажуть, що всі роботи завершать приблизно в березні цього року", — пояснює Ігор Білокриницький.

Завершити роботи у гуртожитку на Інститутській 12/1 планують до кінця січня, каже Василь Новачок.

"Я вважаю, що в лютому вже будемо мати затверджений список мешканців, які зможуть заселитися. Частину людей – це будуть люди, які жили на четвертому-п’ятому поверхах до проведення ремонту, також внутрішньо переміщені особи, які заселися ще у 2014, 2015-16 роках. Власне, ці люди повернуться в те жило, яке відремонтоване. Ну, а інші, вже люди, за рейтингом будуть розселятися", — розповідає Василь Новачок.

У Хмельницькому ремонтують два гуртожитки для переселенців
Санвузол у гуртожитку на Кам'янецькій, який ремонтують для заселення переселенців, січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

725 сімей та одиноких громадян-переселенців нині стоять на обліку для отримання тимчасового жила у Хмельницькому, розповів начальник відділу обліку та розподілу житлової площі Анатолій Коростіль. Ведуть облік з 20 червня 2022 року.

"Ця система передбачає рейтинг громадян, які мають пільги. Наприклад, учасники бойових дій, з-поміж учасників АТО-ООС, війни з російською агресією, мають 50 балів для отримання тимчасового житла. Сім’ї з трьома дітьми – 27 балів, двома дітьми – 25 балів", — пояснює Анатолій Коростіль.

Як розповів Анатолій Коростіль, переселенців безкоштовно заселятимуть до реконструйованих гуртожитків відповідно до рейтингу, який обраховуватимуть після завершення ремонтних робіт. З ними підписуватимуть угоду на рік. Сплачуватимуть вони – лише за комунальні послуги.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок