У Хмельницькому студенти вдруге колективно здавали кров

У Хмельницькому студенти вдруге колективно здавали кров

У Хмельницькому відбувся другий колективний похід молоді в обласний центр служби крові. Цього разу вперше донорами стали чотири студенти. Усього у рамках проєкту "Вперше донор" до здачі крові долучились 16 людей.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла керівниця благодійного фонду "Мій донор" Анастасія Козак.

За її словами, для другого колективного походу у центр служби крові зареєструвались 10 студентів, але не всі змогли стати донорами. Частина не долучилась через повітряну тривогу, трьом відмовив терапевт у донації.

"Деяким не дозволили здавати кров через малу вагу. Зважаючи на те, що зараз беруть повну дозу крові — 450 мл, маса тіла людини має бути понад 55 кілограмів. В іншому випадку може погіршитись самопочуття: різке зниження тиску, короткочасна втрата свідомості", — зазначила керівниця благодійного фонду.

Анастасія Козак каже, команда проєкту "Вперше донор" має на меті зменшити низьку активність населення у донації й укріпити серед нього усвідомлення, що вона повинна бути регулярною, адже кров має термін придатності. Якщо за станом здоров’я немає протипоказань, її варто здавати кожні два місяці.

"Ми спостерігаємо тенденцію, що після декількох тижнів від моменту повномасштабного вторгнення кількість донацій у місті зменшилась. Донорську кров можна використовувати упродовж 30 днів. Якщо її не переливали пацієнтам, після проходження терміну придатності кров передають на утилізацію. Банк крові — це те, що потребує постійного наповнення, попри те який був реальний розхід матеріалів. Крім того, донорська кров немає штучних замінників", — пояснила керівниця благодійного фонду.

Анастасія Козак розповіла, має шість донацій. Вперше здала кров у 2021 році. Наразі не є активним донор через тимчасові відсторонення. Як тільки вони зникнуть, планує продовжувати регулярно здавати кров.

"Я довго боялась стереотипів, пов’язаних з донорством. Думала, що це боляче і не стерильно. Моя перша свідома спроба стати донором була влітку 2020. Я хотіла це зробити на свій день народження. Тоді лікар мене відсторонив. Приблизно через пів року довела діло до кінця. Було смішно з самої себе через упередження, бо все виявилось не так страшно. Мені більше неприємно, коли беруть кров з пальця, ніж з вени", — зазначила Анастасія Козак.

За її словами, у лютому команда проєкту проведе серед студентів вищих навчальних закладів міста ще один колективний похід для здачі крові. Крім того, є план популяризувати донорство серед дорослого населення.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок