Укриття вдома: чи є у селах Хмельниччини бомбосховища

Укриття вдома: чи є у селах Хмельниччини бомбосховища

28 тисяч найпростіших укриттів розташовані у підвалах та погребах жителів громад Хмельниччини, розповів заступник директора Департаменту з питань оборонної роботи та цивільного захисту Хмельницької обласної військової адміністрації Володимир Панасюк. За його словами, у селах люди також можуть використовувати укриття, облаштовані у громадах.

Де ховаються в повітряну тривогу жителі сіл і чи мають можливість споруджувати більш надійні сховища — читайте у матеріалі Суспільне Хмельницький.

Жителька Стуфчинець, що неподалік Хмельницького, Галина має домашнє імпровізоване укриття — в підвалі будинку. Дозволити збудувати собі більш надійне, каже, не може: "Думка то була, але це дорого, це дуже дорого, і ми вирішили поки тут перечікувати тривогу".

До збудованого торік шкільного сховища, каже Галина, не ходить, бо далеко.

Укриття Хмельниччина
Жителька Стуфчинець Галина показує домашнє укриття, січень 2024, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

У селі Стуфчинці укриття розташоване на території навчального закладу. Там може розміститись 160 людей, каже директорка ліцею Олена Каштанова. Новозбудоване укриття на вісім модулів в Стуфчинецькому ліцеї запрацювало із середини вересня цього року.

"Кожен модуль розрахований на близько 20 осіб. Там є світло, підведена вода, інтернет, біотуалет", — розповіла директорка ліцею.

Місцеві жителі можуть користуватися захисною спорудою в позаурочний час, каже Олена Каштанова, проте роблять це рідко.

Укриття Хмельниччина, шкільне укриття Хмельниччина
Вхід в укриття Стуфчинецького ліцею, яке розташоване поруч з навчальним закладом, січень 2024, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

Підвальне приміщення може бути найпростішим укриттям, розповідає заступник начальника відділу пожежно-профілактичної роботи Хмельницького районного управління головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Хмельницькій області Олександр Ленюк.

"Якщо ми говоримо про житловий сектор, то можемо сюди внести таке поняття, як захист від вторинних факторів зброї масового ураження, звичайних засобів ураження: типу гранат, артилерійських снарядів, інших видів озброєння", — сказав Олександр Ленюк.

Як розповів Володимир Панасюк, у селах люди можуть використовувати укриття облаштовані в громадах: "Тобто це колишні якісь будівлі по селах: будинки культури, клуби, аптеки. В нас близько 15 громад зараз займаються придбанням і встановленням модулів в укриття — в основному в навчальних закладах".

Укриття Хмельниччина, шкільне укриття Хмельниччина
Укриття в ліцеї поділене на вісім модулів, січень 2024, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

Укриття в Стуфчинцях встановили за кошти місцевого бюджету, розповідає Лісовогринівецький сільський голова Віталій Гралюк. Обійшлося воно у два мільйони гривень: "У нас ще є потреба у двох дошкільних навчальних закладах поставити такі укриття: у селах Аркадівці й Печеськи. Тому плануємо на початку року встановити. Є декілька сіл, де шкіл немає. Тому там і немає укриттів".

Віталій Гралюк каже, у громаду входить 14 сіл. Одне з найбільших — Стуфчинці. Там зареєстровано 1148 жителів. Здебільшого під час повітряних тривог використовують власні підвали. Для будівництва спеціальних укриттів для жителів, каже голова, не вистачає коштів: "Це величезні кошти, яких, на жаль, в місцевому бюджеті немає. І це доволі великі укриття мають бути, можливо декілька в різних частинах населених пунктів".

Володимир Панасюк каже, будувати нові укриття та ремонтувати старі громади мають з власного бюджету та за співфінансування, також можуть брати участь в державних програмах.

укриття
Анатолій Ткачук збудував укриття у себе на подвір’ї, січень 2024, Київщина. Фото: Анатолій Ткачук

Консультант з регіонального розвитку Анатолій Ткачук родом з Хмельниччини. Зараз чоловік проживає в селі під Києвом. Анатолій розповів про будівництво укриття у себе на подвір’ї, бо до шкільного далеко, а гучно буває часто.

"Викопали велику яму і поставили туди бетонне сховище. Наше укриття три метри в довжину й майже два з половиною метри в ширину, у висоту — 2,40 метра. Така конструкція закопується в землю і десь 60 сантиметрів землі зверху насипається. В укритті є ляда, сходи, вентиляція, заведений кабель для підключення електрики", — говорить чоловік.

За словами Анатолія Ткачука, одним із варіантів забезпечення надійним сховищем у громадах, є надання субвенцій жителям для їх будівництва: "На обласному рівні можна прийняти таку обласну програму підтримки домогосподарств навколо критичних об’єктів, які постійно обстрілюються, щоб людям побудувати такі індивідуальні сховища".

Володимир Панасюк каже: такої програми наразі в області немає. Є інша, яка за наявності коштів в обласному бюджеті може дати можливість співфінансування спорудження укриттів у громадах. Загалом, розповідає, на Хмельниччині цьогоріч з місцевих бюджетів на облаштування укриттів та їх будівництво візьмуть 111 мільйонів гривень.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок