Хвилина мовчання та стройова підготовка: як викладають "Захист України" у школі Чернівців та що може змінитися цьогоріч

Хвилина мовчання та стройова підготовка: як викладають "Захист України" у школі Чернівців та що може змінитися цьогоріч

Хвилина мовчання та стройова підготовка: як викладають "Захист України" у школі Чернівців та що може змінитися цьогоріч
. Фото: Суспільне Чернівці

Чернівецька область отримала майже 70 мільйонів гривень з державного бюджету на викладання предмета "Захист України". За ці гроші у школах куплять обладнання та підвищать кваліфікації вчителів. Планують навчати учнів керувати дронами, стріляти в тирах та працювати зі зв'язком. Суспільне Чернівці розповідає, як наразі викладають уроки із "Захисту України" та що зміниться цьогоріч.

Частину обладнання купляють за власні гроші

У Чернівецькому ліцеї №19 "Захист України" викладають у 10-11 класах. Урок починають з хвилини мовчання та шикування. Вчитель Володимир Тимчук каже, наразі дівчата та хлопці навчаються разом за оновленою програмою: з'явилося більше тем з медицини та озброєння. Теорію чергують з практичними навичками.

"Нам вчитель показує багато способів порятунку життя людини, якій стало зле: як зупинити кровотечу або зробити штучне дихання", – каже учень ліцею.

Як викладають "Захист України" у школі Чернівців
Вчитель показує, як зупиняти кровотечу. Фото: Суспільне Чернівці

"Бере манекен й показує, скільки натисків та з якою силою робити. Коли у нас тема про турнікети, то ми їх також накладаємо і знімаємо. Так відбуваються майже всі уроки", – розповіла учениця Дарія Рябова.

За словами вчителя, обладнання не вистачає. Частину купує самотужки.

"З обладнанням важко. Ноутбука немає, а хотілося б показати якесь відео. Маємо макет автомата. Є пневматична гвинтівка. Я, наприклад, купив два магазини з холостими набоями, щоб діти займалися. Їм цікаво", – каже Тимчук.

На уроці клас ділять на два відділення, також мають командира взводу. Разом виконують стройові вправи.

"Ми виходимо в коридор і шикуємося. Я вітаюся з ними, як це передбачено в статуті Збройних Сил. Потім виконуємо стройові вправи: вихід зі строю, підхід до керівника, оберти праворуч та ліворуч", – каже вчитель.

Як зміняться уроки

Цьогоріч викладання уроків "Захист України" планують змінити – для цього на область розподілили майже 70 мільйонів гривень з державного бюджету. За ці гроші переважно закуплять обладнання для навчання: симуляції управління дронами, навчальні тири та макети, аптечки та медичні тренажери, а також набори для роботи з електронікою. Понад 4 мільйони гривень з цієї суми, спрямують на підвищення кваліфікації вчителів.

Директорка обласного департаменту освіти Оксана Сакрієр розповіла, що закуповувати обладнання та перенавчати вчителів будуть впродовж року. Наразі чекають розпорядження від міністерства освіти щодо використання цих грошей – зокрема, їх можна буде використати у співфінансуванні з місцевими бюджетами.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

На початок