Нацгвардієць з Хмельниччини отримав 20 контузій у боях на Донеччині та продовжує службу

Нацгвардієць з Хмельниччини отримав 20 контузій у боях на Донеччині та продовжує службу

21-річний боєць Національної гвардії України Юрій Трач з Хмельниччини у війську — з першого дня повномасштабного вторгнення. Два місяці воював у Бахмуті на різних позиціях, де отримав 20 контузій.

Юрій Трач з Волочиська у травні 2021 вступив до війська – одразу після закінчення техучилища за фахом електрозварювальника. Повномасштабне вторгнення застало його у Харкові, каже 21-річний нацгвардієць. Прокинувся від вибухів.

"Ми вибігли в частину, зайняли там позиції. Це ще було темно трохи. Спалахи видно було", — згадує нацгвардієць.

Міг загинути ще тоді, у перший день, пригадує Юрій.

"Я сидів на стадіоні, чую шум якийсь. Чую як літак летить і бачу — такі здорові падають ракети. І одна біля мене десь метрів за 40 ввійшла в землю і не розірвалася", — розповідає Юрій Трач.

Наприкінці грудня 2022 каже, їх частину відправили до Бахмуту, де щодня "крила" авіація.

Нацгвардієць з Хмельниччини отримав 20 контузій у боях на Донеччині та продовжує службу
Юрій Трач під час несіння служби на Донеччині, 2022 рік. Фото: Юрій Трач

"Било дуже велику площу, вибухи були не маленькі. Я бажав лише одного — щоб тільки не по нас, не на нас впала та бомба. З боку Опитного почали на позиції їздити. Там було сміттєзвалище велике, схил. З одного боку ми, з другої — вони. Відстань приблизно 100-150 метрів. Коли був на позиціях весь час себе так накручував: або мене вб’ють, або я маю вбивати. Боятися не треба. Навіть якщо поранять, мене вивезуть. Все одно треба вести бій, щоб не потрапити в полон, і щоб гранатами не закидали", — каже нацгвардієць.

Ворога, який сунув у наступ, розповідає, розстрілювали майже впритул.

"25 метрів, 20, навіть бувало ближче підходили. Йшли на нас прямо. Дехто був без бронежилета, без каски. Просто з одним автоматом. "Магазин" десь у штанах і все. Це вже були бої з вагнерівцями. Вони виходять, штурмують нас, ми їх всіх "ложимо", — згадує військовослужбовець.

З-під завалів довелося діставати мертвого побратима.

"В нього позивний був "Їжак". Вони в підвалі були, працював міномет і їх просто завалило", — каже чоловік.

За два місяці отримав понад два десятки контузій, говорить Юрій Трач.

"Я відстрілююся з вікна, пригинаюся, і мені ВОГ прилітає у підвіконня. Я падаю, мене вибуховою хвилею зачіпляє. Контузило тоді добряче. Разів 20, не знаю, навіть може більше. Там навіть від гранати можуть контузити. Голова крутиться. У вухах чути писк", — розповідає нацгвардієць.

Віднедавна нацгвардієць продовжує службу у відносно спокійному регіоні. За словами Юрія Трача, після закінчення війни від служби хоче відпочити. Планує працювати за своєю спеціальністю електрозварювальника.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок