У Харкові консервують будинок, який пошкодила російська ракета 2 січня

У Харкові консервують будинок, який пошкодила російська ракета 2 січня

На проспекті Незалежності у Харкові завершують консервувати житлову багатоповерхівку, пошкоджену внаслідок удару РФ 2 січня. У будинку розбита третина покрівлі, фасад, вибило вікна та двері.

У квартирі місцевого жителя Олександра Місяка окрім вікон вибухова хвиля зруйнувала стіни та стелю.

"Зруйновані вхідні двері, побиті три кімнати, на кухні теж все повибивало. З виконкому до нас приходили, архітектори дивилися все. Усе на контролі. Коли зроблять будинок, тоді ми зможемо ремонтувати свої оселі, бо так правильно за технікою безпеки", — каже Олександр Місяк.

Будинок на Незалежності Харків
Олександр Місяк у розбитій квартирі, Харків, січень 2024 року. Фото: Суспільне Харків

Поки він забрав речі з квартири й з дружиною переїхав у квартиру доньки. Олександр Місяк пояснює, що зможе отримати компенсацію за програмою "єВідновлення".

"По "єВідновленню" вийде від 200 до 350 тисяч гривень. Але це комісія встановить, яка саме сума має бути. І тоді вже будемо ремонтувати, вікна вставляти. Ми вже подали заявку на компенсацію, її розглядають. Суму збитків підрахувати важко, тому що ремонт робили своїми руками. А зараз ціни дуже виросли. Наше авто знищене внаслідок удару, відшкодування за нього не буде", — додає мешканець будинку.

Харків будинок на Незалежності
Розбита автівка Олександра Місяка внаслідок удару РФ 2 січня, Харків, січень 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Консервувати будинок розпочали 15 січня 2024 року, розповів майстер комунального підприємства "Харківспецбуд" Валерій Лях. Ракета пошкодила 600 квадратних метрів даху.

Будинок на Незалежності Харків
Пошкоджений дах у багатоповерхівці на проспекті Незалежності внаслідок удару РФ 2 січня, Харків, січень 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

"Накриваємо дах, щоб будинок не заливало й у мешканців не було нових неприємностей. Найбільша проблема зараз — погодні умови. Тут була шиферна покрівля, а встановимо металеву. Як буде проєктна документація, можливо, конструкцію даху замінять на більш сучасну. Бо все, що ми бачимо нині, йому майже 100 років. Можливо, дах зробимо з якимось дизайном для цієї будівлі, тому що вона є частиною історії Харкова", — каже Лях.

Будинок на Незалежності Харків
Будівельники тимчасово накривають дах тентом від опадів, Харків, січень 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Будинок є пам’яткою архітектури. Тому провести відбудову без затвердження архітекторів та Міністерства культури не можна, пояснює майстер комунального підприємства "Харківспецбуд" Кирило Раєвський.

"Пошкоджена покрівля, всі вхідні та міжкімнатні двері в першому під’їзді винесло ударною хвилею. Розбиті близько 300 вікон, також з’явилася велика тріщина на фасаді. Усі вікна і повністю контур будівлі закрили. Зараз накриваємо пошкоджену частину будівлі тентом і відновлюємо опору даху", — говорить Раєвський.

Будинок на Незалежності Харків
Комунальники закрили вікна у пошкодженому внаслідок удару РФ будинку на проспекті Незалежності, Харків, січень 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

За його словами, тріщина на фасаді не може спричинити обвал будинку. Проживати там не можна: немає світла, води та газу.

"Архітектори мають повторно обстежити будинок, після цього розроблять проєктну документацію для ремонту. Тоді будівельники вже можуть заходити і робити якісь підготовчі роботи. Якщо у архітекторів вже буде готове рішення, але його не узгодять з Міністерством — ми не можемо починати роботи".

Коли почнуть ремонт і скільки він триватиме — майстер Кирило Раєвський не назвав термінів.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок