У паліативному відділені лікарні на Хмельниччині зайнято 19 місць з 20

У паліативному відділені лікарні на Хмельниччині зайнято 19 місць з 20

З січня 2024 року у Городоцькій міській багатопрофільній лікарні, що на Хмельниччині, почало функціонувати паліативне відділення. У ньому перебувають важкохворі пацієнти. У дев’яти палатах є 20 місць, 19 з яких наразі зайняті.

Про це Суспільне Хмельницький розповів директор Городоцької міської багатопрофільної лікарні Олександр Кушнір.

За його словами, у лікарні були 20 місць для надання паліативної допомоги, але всі вони знаходились у різних блоках. Для зручності медиків і пацієнтів вирішили створити окреме відділення, роботу над облаштуванням якого розпочали осінню 2023 року.

"Національна служба здоров'я України оплачувала пакет на стаціонарну і мобільну паліативну допомогу. Саме ці кошти направили на облаштування відділення. Крім того, до цього долучився благодійник. У відділенні є 20 функціональних ліжок, стільки ж протипролежневих матраців і тумбочок. Також є монітори пацієнтів, крісла колісні, санітарні стільці, шприцові насоси для регулювати капання", — пояснив Олександр Кушнір.

Директор лікарні каже, на паліативну допомогу є попит. У відділені перебувають ті, хто мають хронічні невиліковні хвороби, хірургічні, травматологічні, неврологічні патології чи онкологію.

"Медики знають, як працювати з такими пацієнтами. Вони знаходяться під постійним наглядом, отримують все необхідне, щоб жити у комфортних умовах, без страждань. Середній і молодший персонал перебуває у відділенні постійно, а лікарі працюють відповідно до того, з якими саме захворюваннями звертаються пацієнти. Наприклад, травматолог, невролог, кардіолог й онколог пройшли спеціалізацію з паліативної допомоги. Крім того, з людьми також працює психолог", — зазначив Олександр Кушнір.

За його словами, є план створити хоспісХоспіс — медичний заклад, де знаходяться важкохворі з прогнозованим летальним наслідком. Основна мета перебування в хоспісі -- полегшити останні дні життя пацієнтів. у приміщенні лісоводської лікарні, яка не функціонує. Для цього виготовили проєктно-кошторисну документацію, відповідно до якої передбачено створити 56 місць в одно- і двомісних палатах.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок