На Хмельниччині працівники мобільних медико-психологічних бригад оглянули понад 71 тисячу людей за 2023 рік

На Хмельниччині працівники мобільних медико-психологічних бригад оглянули понад 71 тисячу людей за 2023 рік

Працівники медико-психологічної бригади проводять огляд пацієнтів на Хмельниччині
Працівники медико-психологічної бригади консультують пацієнтів, січень 2024, Хмельниччина. Фото: Олександр Лазаренко

Упродовж 2023 року мобільні медико-психологічні бригади Товариства Червоного Хреста України здійснили 1403 виїзди у межах Хмельницької області. Спеціалісти безкоштовно оглянули більше як 71 тисячу людей, серед них 61% — внутрішньо переміщені особи.

Про це розповів координатор медичних бригад Товариства Червоного Хреста України у Хмельницькій області Олександр Лазаренко.

За його словами, у регіоні функціонує дев’ять мобільних медико-психологічних бригад. У них працюють терапевт, гінеколог, медична сестра і психолог. Є можливість виміряти артеріальний тиск, сатурацію, рівень цукру в крові, а також зробити кардіограму.

"Ми спрямовані допомагати вимушеним переселенцям, тому щоразу їдемо туди, де вони зареєстровані. Якщо до нас звертаються місцеві жителі населених пунктів, також проводимо для них обстеження. Мета мобільних бригад — забезпечити безкоштовну і своєчасну медичну і психологічну допомогу. Для людей комфортно те, що не потрібно нікуди їхати, шукати медичні заклади, записуватись до лікарів", — пояснив Олександр Лазаренко.

Координатор медичних бригад каже, виїзди на різні локації здійснюють п’ять разів на тиждень. Найчастіше у пацієнтів виявляють захворювання серцево-судинної й бронхо-легеневої систем, а також онкологічні й вірусні патології.

"Ми створюємо графік поїздок мобільних медико-психологічних бригад на тиждень і заздалегідь його оприлюднюємо, щоб всі охочі з ним ознайомились. Ми приймаємо до останнього пацієнта попри те, що маємо встановлені години роботи. Крім огляду і консультації, за потреби лікарі призначають і видають ліки, можуть виписати направлення для подальшого обстеження", — зазначив Олександр Лазаренко.

З його слів, у Хмельницькій області мобільні медико-психологічні бригади працюють з квітня 2022 року. Вони функціонують за підтримки Норвезького Червоного Хреста.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок