Хмельниччина: що робити, якщо ви стали свідком домашнього насилля

Хмельниччина: що робити, якщо ви стали свідком домашнього насилля

90 дітей протягом 2023 року у Хмельницькій області поставлено службами справах дітей на облік, як такі, що постраждали від домашнього насильства. На Хмельниччині діє 60 служб у справах дітей місцевого рівня. Служби є у кожній територіальній громаді області.

Про це в ефірі Українського Радіо Хмельницького розповіла заступниця начальника служби у справах дітей Хмельницької ОВА Анжеліка Собко.

Як і куди про випадки насильства над дитиною можуть повідомити родичі чи сторонні свідки

Насильство над дітьми є неприпустимим. Якщо сусіди чують за стіною у квартирі, що ображають дитину, якщо бачать, що дитину штовхають, вживають до дитини нецензурну лексику, не кажучи вже про якісь фізичні покарання, про крики на дитину, неприпустиму поведінку з дитиною з боку чи то батьків, чи то старших братів і сестер, чи то бабусь і дідусів, вітчима, мачухи, опікуна, з яким проживає дитина, обов'язково мають зреагувати. Треба повідомити в поліцію чи звернутися в службу у справах дітей. Служби у справах дітей є у кожній територіальній громаді нашої області. Всі спеціалісти служб знають, як допомогти дитині, що зробити, як зреагувати, куди звернутися. Реагування обов'язково буде. І головне — не боятися, не думати, що скажуть сусіди, тому що дитина сама себе захистити не може. Тим вона і відрізняється від дорослого і саме тому діти потребують нашого захисту і нашої підтримки.

До кого може звернутися дитина самостійно

В дітей також є можливість звернутися в поліцію і в службу у справах дітей. Можуть звертатися в школі чи в медичному закладі до психологів, педагогів, медичного персоналу. В кожному закладі освіти й в кожному закладі охорони здоров'я є відповідальні особи, які працюють з домашнім насильством, допомагають, реагують, повідомляють відповідні органи.

Як випадки насильства реєструються і як далі виправляють ситуацію

Протягом 2023 року 90 дітей поставлено службами справах дітей на облік, як такі що постраждали від домашнього насильства. 85 дітей залишилися перебувати на цьому обліку, там де є повторні випадки, є ризик рецидиву. Служби у справах дітей, ставлячи на облік дитину, відповідно визначають, які заходи будуть проводити з дитиною і які з кривдником. Якщо це стосується дитини, то підключають освіту і медицину, в разі потреби, і соціальних працівників, які можуть взяти сім'ю під соціальний супровід, і психологів. Тобто залучають спеціалістів, які працюють з дитиною виходячи з її потреб і можливостей територіальної громади. До прикладу, якщо це стосується роботи з кривдником, то тут також обов’язково підключаються правоохоронні органи. Вони проводять спочатку бесіди. Якщо в громадах проводяться корекційні програми для кривдників, то кривдника направляють на ці корекційні програми або в добровільному порядку, або їх направляє суд. Важливо знати одне — за вчинення домашнього насильства обов'язково настає відповідальність. Тому що це є дуже серйозне правопорушення, особливо, якщо воно стосується дитини. Покарання неодмінно буде. Дитина, яка постраждала від домашнього насильства, на дуже довгий час отримала психологічну травму і тому саме робота з цією дитиною є важливою. Цим і займаються наші служби у справах дітей. І ще раз повторююсь, саме головне не бути байдужими, не залишатись осторонь, тому що це наша велика проблема домашнього насильства, яка тягне за собою дуже неприємні наслідки для здоров'я дитини.

Авторка: Алла Коломея.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок