Влаштувався двірником та ночує у пункті незламності: як зимує житель Північної Салтівки у Харкові

Влаштувався двірником та ночує у пункті незламності: як зимує житель Північної Салтівки у Харкові

Харків'янин Анатолій Лимаренко ночує у пункті незламності на Північній Салтівці та щодня ходить до свого пошкодженого будинку, де він єдиний мешканець — сусіди роз'їхалися. Переїжджати до гуртожитку Анатолій відмовляється, бо не хоче залишати без нагляду своє житло. Чоловік влаштувався на роботу двірником: відкладає гроші, щоб влітку почати ремонт у своїй квартирі.

У багатоповерхівці за адресою Наталі Ужвій, 78 Анатолій Лимаренко прожив 27 років. За його словами, в перші місяці повномасштабної війни у будинок влучив снаряд, зайнялася пожежа — Північна Салтівка понад пів року була під обстрілами росіян.

"Коли почалася повномасштабна війна, я нікуди не виїжджав. Тільки у метро жив, коли найбільше стріляли", — говорить Анатолій.

північна салтівка анатолій лимаренко
Анатолій Лимаренко 27 років прожив у будинку на Північній Салтівці, Харків, січень 2024 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

У пункт незламності на Північній Салтівці чоловік приходить, щоб погрітися та переночувати, коли на дворі сильні морози.

"Приходжу до рятувальників у пункт незламності, бо мені самому вдома дуже нудно. Тут тепло, а у моїй квартирі холодніше, ніж на вулиці. Ще й пліснява пішла по стінах. Мені тут допомагають: іноді годують, підтримують. Я зазвичай ходжу до школи, там дають також їжу", — каже харків'янин.

Влаштувався двірником та ночує у пункті незламності: як зимує житель Північної Салтівки у Харкові
Анатолій Лимаренко зазвичай ночує у пункті незламності на Північній Салтівці, Харків, січень 2024 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Анатолій заправляє ліжко, п'є чай і, відігрівшись, повертається додому. Ліфт у будинку не працює, тому Анатолій підіймається на сьомий поверх пішки.

"Вони сказали: «А що ми для одного чоловіка ліфт запускати будемо?»", — каже мешканець будинку.

північна салтівка анатолій лимаренко
Анатолій Лимаренко всередині пункту незламності на Північній Салтівці, Харків, січень 2024 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Щоб прогріти свою квартиру, Анатолій запалює газову плиту, біля неї стоять пляшки із замерзлою водою.

"Будинок зараз заморожений, немає опалення та води. Газ є, але їм опалювати квартиру страшно. Будинок пошкоджений через обстріл, половина будівлі згоріла. Вікна торік вставили. У будинку зараз ніхто не живе, бо холодно", — говорить чоловік.

північна салтівка анатолій лимаренко
У будинку Анатолія Лимаренка немає води та опалення, Харків, січень 2024 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

"Хату свою кидати не хочу. Все-таки вона ціла, хоч і холодна. Навідуюся, щоб сюди не залізли. Тут і брати вже нічого, але хоч би те, що залишилося, зберегти", — додає Анатолій.

Восени 2023 року Анатолій Лимаренко влаштувався на роботу двірником і прибирає біля сусіднього будинку. Він відкладає гроші, щоб влітку почати ремонт у своїй квартирі: хоче переклеїти шпалери та прибрати плісняву зі стін.

Північна Салтівка
Пліснява у квартирі Анатолія Лимаренка на Північній Салтівці, Харків, січень 2024 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Внаслідок російських ударів та пожежі, яка зайнялася в будинку Анатолія Лимаренка, пошкоджена система опалення. Її планують відновлювати, розповів Суспільне Харків заступник директора міського департаменту ЖКГ Євген Пасенов.

"Зараз триває експертиза проєктно-кошторисної документації. Це останній документ, який потрібен для пошуку коштів, або для початку робіт. Проєкт і кошторис — це повний пакет на об'єкт. Після створення проєктно-кошторисної документації плануємо зробити капітальний ремонт будинку, відновити водопостачання, а також опалення", — сказав Євген Пасенов.

Коли розпочнуть роботи і скільки вони триватимуть, посадовець не зміг відповісти.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок