На Тернопільщині попрощалися з націоналістом Іваном Сутою

На Тернопільщині попрощалися з націоналістом Іваном Сутою

На Тернопільщині у Великих Гаях попрощалися з націоналістом, співзасновником Всеукраїнської організації "Тризуб" імені Степана Бандери Іваном Сутою. Учасник трьох українських революцій, автор праць про діяльність українських націоналістів помер на 67 році життя.

Про це Суспільному розповів його товариш Володимир Мосейко. Панахида відбулася у "Парафіяльній світлиці" села Великі Гаї.

Похорон Івана Сути
Похоронна процесія. Фото: Суспільне Тернопіль

Нагадаємо, Іван Сута помер 10 січня. Володимир Мосейко дружив з ним близько 15 років.

"Іван був нам великим другом, справжнім патріотом України. Буквально тиждень тому, він хвилювався за хлопців на передовій. Він хвилювався як і за волонтерську роботу, так і на Подільсько-Волинську січ, приїжджав до наших діток, зі всієї України в нас діти відпочивають. Допомагав, читав. Він був дуже хорошою, розумною і освіченою людиною".

Володимир Мосейко
Володимир Мосейко. Фото: Суспільне Тернопіль

Після заупокійного богослужіння в церкві Різдва Пресвятої Богородиці Івана Суту поховали на Великогаївському цвинтарі.

похорон Івана Сути
Похоронна процесія на цвинтар. Фото: Суспільне Тернопіль

Попрощатися з націоналістом прийшов Євген Філь. Пригадує, з Іваном Сутою засновували організацію "Тризуб" імені Степана Бандери.

"Ми з ним разом ще від Української Гельсінської спілки, ще з 1989 року. Народний рух ще був на той час і з 1994 року "Тризуб" Степана Бандери. Він жив цим. Це було його життя. До нього можна по різному ставитись, але ніхто не може заперечити, що він любив Україну. Він досконало знав ідеологію українського націоналізму. Через нього пройшли тисячі хлопців, яких він вишколював. Сьогодні ці хлопці захищають нашу Україну на різних фронтах".

Євген Філь
Євген Філь. Фото: Суспільне Тернопіль

Кум Івана Сути Дмитро Ярош згадує, про що востаннє говорили.

"Декілька тижнів тому я намагався витягнути його до нас на Дніпровщину в лікарню покласти. Я знав, що зі здоров’ям у нього дуже складно. А він все тиждень-два, тиждень-два і сталося так, як сталося. У 90-х роках ми з ним пройшли багато. Я в нього в хаті переховувався досить довгий час. Навіть були такі події, коли "Тризуб" імені Бандери репресували максимально. Він людина непересічна і вічна йому пам’ять, і слава за все те, що він робив для нашої Батьківщини".

Дмитро Ярош
Дмитро Ярош. Фото: Суспільне Тернопіль

Поховали Івана Суту поряд з могилою дружини. У нього залишилося двоє дітей, онуки і брат.

Могила Івана Сути
Могила Івана Сути. Фото: Суспільне Тернопіль

На початок