"Розглядаємо обережно кілька кандидатур": Зеленський про посла України в Британії

"Розглядаємо обережно кілька кандидатур": Зеленський про посла України в Британії

Зеленський
Президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Великої Британії у Києві 12 січня 2024 року. Фото: пресслужба Офісу президента

В Україні розглядають кілька кандидатур на посаду посла у Сполученому королівстві, яка вакантна з 21 липня, коли Вадима Пристайка звільнили з посади посла.

Про це сказав президент Володимир Зеленський на спільній пресконференції з прем'єр-міністром Ріші Сунаком, передає кореспондентка Суспільного.

"Для мене дуже важливо щоб кожен з посадовців з дипломатів, які займаються відносинами з Британією, був на найвищому рівні. Тому ми розглядаємо обережно кілька кандидатур, щось ти будуєш дуже довго і важливо потім все це не втратити. Це сенситивне питання", — сказав він.

Посада посла вакантна після звільнення Пристайка

Президент Володимир Зеленський звільнив Вадима Пристайка з посади посла України у Великій Британії 21 липня. Джерело з оточення дипломата повідомило Суспільному, що для Пристайка таке рішення було неочікуваним.

Про те, чи пов'язане звільнення з критикою цитати Зеленського про главу британського Міноборони Бена Воллеса – команді посла не відомо. Однак такий збіг назвали "дивним".

У коментарі Sky News Пристайко назвав "нездоровим сарказмом" репліку Зеленського про те, що він може хоч щодня дякувати Воллесу за військову допомогу Україні.

"Я думаю, він відповів трохи з сарказмом.. коли президент Зеленський сказав, що кожного ранку він прокидатиметься і дзвонитиме Бену Воллесу, щоб подякувати йому. Я не думаю, що цей сарказм − це здоровий сарказм", — сказав тоді український дипломат.

У серпні нардеп Олексій Гончаренко заявив, що нібито Олексія Резнікова звільнять з посади міністра оборони та призначать послом у Великій Британії.

На початок