Зеленський звільнив Пристайка з посади посла України у Великій Британії. Команда дипломата прокоментувала

Зеленський звільнив Пристайка з посади посла України у Великій Британії. Команда дипломата прокоментувала

Доповнено
Вадим Пристайко
. Вадим Пристайко, фото: УНІАН

Президент Володимир Зеленський звільнив Вадима Пристайка з посади посла України у Великій Британії. Про це йдеться у відповідному указі на сайті глави держави.

"Звільнити Пристайка Вадима Володимировича з посади Надзвичайного і Повноважного Посла України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії та з посади Постійного представника України при Міжнародній морській організації (IMO) за сумісництвом", — йдеться в указі, датованому 21 липня.

Джерело з оточення посла повідомило Суспільному, що для Пристайка рішення про звільнення було неочікуваним.

"Він дізнався про рішення зранку, в машині, коли їхав в невелике британське містечко на відкриття вулиці імені Зеленського", — сказали нам.

Про те, чи пов'язане звільнення з критикою цитати Зеленського про Воллеса – команді посла не відомо. Проте такий збіг називають "дивним".

Раніше Пристайко у коментарі Sky News назвав "нездоровим сарказмом" репліку Зеленського про те, що він може хоч щодня дякувати британському міністру оборони Воллесу за військову допомогу Україні.

"Я думаю, він відповів трохи з сарказмом.. коли президент Зеленський сказав, що кожного ранку він прокидатиметься і дзвонитиме Бену Воллесу, щоб подякувати йому… Я не думаю, що цей сарказм − це здоровий сарказм", — сказав тоді український дипломат.

"Сумно прощатися з Вадимом Пристайко, який був чудовим українським послом і другом у Сполученому Королівстві. Сподіваюся, він незабаром з'явиться в іншій іпостасі!" — написав ексглава британського уряду Борис Джонсон.

Пристайко став послом України у Великій Британії, відповідно до указу президента Зеленського від 20 липня 2020 року.

До того Пристайко з 1994 року працював в МЗС на різних посадах. Був послом України в Канаді, заступником міністра закордонних справ, очолював місію України при НАТО. У травні 2019 року призначений заступником керівника Офісу Президента. 29 серпня того ж року – міністром закордонних справ України. 4 березня 2020 року Пристайко був призначений віцепрем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

На початок