Можуть підстригти волосся або відремонтувати замок: як мобільна соцслужба допомагає одиноким жителям громади на Буковині

Можуть підстригти волосся або відремонтувати замок: як мобільна соцслужба допомагає одиноким жителям громади на Буковині

У Глибоцькій громаді на Буковині працівники мобільної соцслужби доглядають за одинокими літніми людьми та людьми з інвалідністю. У службі працюють перукар, майстер з ремонту та соціальний працівник. Щоб їздити в усі села громади, отримали мікроавтобус за міжнародним проєктом.

Про це Суспільному розповіла директорка центру соціальних послуг Глибоцької громади Валентина Романюк.

Наразі на обліку соціальної служби у громаді перебувають 80 літніх людей. З грудня працівники мобільної соцслужби допомогли більш ніж половині з них. У службі працюють перукар, соціальний працівник та майстер з ремонту та обслуговування будинків.

Чим відрізняється робота соціальних працівників у громаді

У Глибоцькій громаді є Центр надання соціальних послуг. Працівники центру щонайменше двічі на тиждень приходять до одиноких людей, які перебувають на обліку. Допомагають з прибиранням у будинку або у дворі, можуть піти в магазин за продуктами або набрати води.

"Обробка присадибної ділянки – це, звичайно, весняно-літній період, а зимою соцпрацівники можуть дров принести, відкинути сніг. А мобільна соцслужба – це вже перукар, який може вдома підстригти. Працівник з ремонту будинків може, наприклад, поміняти лампочку чи відремонтувати замок. Таких послуг особливо потребують люди, які не мають рідних", – каже Романюк.

Мобільна соціальна служба у Глибоцькій громаді
Фото: Суспільне Чернівці

Мобільна служба працює за графіком: попередньо дізнаються потреби людей від соціального працівника та намагаються охопити усі села громади.

"Зазвичай, від наших послуг не відмовляються. Люди – задоволені. Перші кілька виїздів мали спільно з соціальною службою: розповідали, що можемо робити. Наразі вже всі більш-менш знають про нашу роботу та що кілька людей можуть разом приїхати й зробити все, що потрібно", – каже Романюк.

Мобільну службу створили за міжнародним проєктом

Мобільну соціальну службу створили у межах пілотного проєкту за програмою розвитку ООН. З Буковини участь у проєкті взяли дві громади: Глибоцька та Вижницька.

Доглядають літніх та важкохворих людей у них вдома: як працює мобільна соціальна служба на Буковині
Мікроавтобус, яким отримала громада для роботи служби. Фото: Суспільне Чернівці

Для роботи служби у Глибоці за проєктом передали мікроавтобус, аби працівники могли їздити ним в усі села громади.

"Люди похилого віку та з інвалідністю проживають у віддалених населених пунктах. До них важко добратися, тому нам потрібен цей мікроавтобус", – каже Романюк.

Наразі роботу служби фінансують з бюджету громади.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

На початок