Відбудова за програмою "ВідновиДІМ": як відбувається процес у Макарові

Відбудова за програмою "ВідновиДІМ": як відбувається процес у Макарові

У Макарові триває відбудова знищеної росіянами багатоповерхівки за програмою ВідновиДІМ
Багатоквартирний будинок, ОСББ якого подало заявку на участь у програмі "ВідновиДІМ", Макарів, Київська область, 5 січня 2024 р. Фото: Вадим Токар/Telegram

У Макарові на Київщині продовжують відновлення житла у межах програми "ВідновиДІМ". Заявки на участь раніше подали три місцеві ОСББ із багатоквартирних будинків, пошкоджених через російське вторгнення.

Про це повідомив у Telegram Макарівський голова Вадим Токар.

Він уточнив, що наразі кошти на відбудову отримало одне Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків — "Дім майбутнього". Це частина гранту від Фонду енергоефективності у розмірі 70% від загальної суми вартості будівельних робіт. Решту 30% коштів ОСББ отримає після виконання всіх робіт.

Заявку на отримання гранту за програмою "ВідновиДІМ" подавало і ОСББ "Енергетик-2012". Фонд енергоефективності повернув її на доопрацювання.

"Ще одна заявка від ОСББ "Авангард-2011" доопрацьована та наразі розглядається", — зауважив Вадим Токар.

Усі багатоквартирні будинки, які подали документи на відновлення у межах проєкту "Віднови ДІМ", були пошкоджені під час бойових дій у лютому-березні 2022 року. У них були розбиті дахи, вибиті вікна й двері, понівечені фасади.

За словами селищного голови, прийом заявок на відбудову житла до Фонду енергоефективності триває.

"Заявку на участь у програмі "ВідновиДІМ" ОСББ можуть подати онлайн на електронну пошту: [email protected] або в паперовому вигляді на адресу Фонду енергоефективності (м. Київ, вул. Ділова, 24), попередньо ознайомившись з усіма вимогами та умовами на офіційному сайті. Також на сайті розміщені форми заявок та зразки оформлення всіх документів", — написав Вадим Токар.

Що відомо про відбудову Макарівської громади

У Макарівській громаді унаслідок російського вторгнення були пошкоджені понад 3600 об'єктів, з них майже 2800 житлових будинків.

У серпні 2023 року у Макарівській громаді почали відбудову 10 приватних будинків, знищених російськими обстрілами. Відновлення житла фінансує обласна програма.

Станом на кінець літа 2023 року на території Макарівської громади відновили повністю або частково 1721 об'єкт, що був пошкоджений унаслідок бойових дій. Зокрема, відбудували 1317 житлових будинків.

У Макарові триває капремонт пошкодженого будинку на вулиці Проектна, 10. Відбудова відбувається за проєктом Служби відновлення і розвитку інфраструктури у Київській області.

Спецкомісія, створена для перевірки об'єктів відбудови, восени минулого року перевірила ремонт двох житлових 5-поверхівок, пошкоджених унаслідок війни. Після інспекції висловили низку зауважень до виконавця робіт.

У жовтні 2023 року повідомлялося, що в Київській області у межах програми "ВідновиДІМ" ремонтують 95 будинків. 63 проєкти повністю або частково завершені. Найбільше багатоповерхівок відновлюють в Ірпені — 87. Крім того, 3 будинки ремонтують у Бучі, по 2 — у Макарові та Гостомелі, 1 — у Софіївській Борщагівці. Програма фінансується за гроші Євросоюзу.

На початок