Обшуки СБУ у виробника тактичних аптечок ТОВ "Київгума": що відомо

Обшуки СБУ у виробника тактичних аптечок ТОВ "Київгума": що відомо

СБУ провела обшуки у ТОВ Київгума - виробника актичних аптечок для військових
Слідчі дії в межах розслідування справи про пособництво державі-агресору, Київщина, 4 січня 2024 р. Фото: СБУ

Співробітники Служби безпеки 4 січня прийшли з обшуками на підприємство "Київгума", а також до помешкань засновників компанії та офісів дочірніх фірм. У спецслужбі заявили, що викрили українську компанію на постачанні засобів тактичної медицини до Росії.

Про слідчі дії спочатку повідомив у Facebook генеральний директор ТОВ "Київгума" Андрій Острогруд.

"Новорічні маскі-шоу від СБУ! Сьогодні з 7 ранку в компаніі ТОВ "Київгума" та її дочірніх компаніях, а також у засновників проходять обшуки, вручають підозри! Паралізована робота компанії!" — написав він.

За словами Острогруда, судові ухвали, які представили силовики, датовані 22 грудня 2023 року. Він додав, що деяким керівникам компанії начебто інкримінують "держзраду". Сам Андрій Острогруд на момент обшуків перебуває у закордонному відрядженні.

Пізніше гендиректор написав, що в компанії надали доступ до всіх кабінетів, документів і серверів, а також показали всі необхідні матеріали для об'єктивного розслідування в рамках провадження. За його словами, співробітники СБУ працювали "коректно, в рамках процесуальної процедури".

Повідомлення про обшуки з'явилось і на сторінці ТОВ "Київгума" у Facebook.

"Сьогодні, 4 січня 2023 року, на ТОВ "КИЇВГУМА" відбуваються обшуки Службою Безпеки України. Представники СБУ розпочали обшук близько 7-ї ранку, користуючись відсутністю керівництва компанії", — зазначається у дописі.

Компанія раніше неодноразово і публічно заявляла про "тиск з боку силових структур". Звинувачення у держзраді підприємство відкидає.

"Сьогодні юристи нашої компанії дізналися про інкримінування державної зради. Вважаємо такі звинувачення безпідставними і будемо відстоювати свою правоту згідно із законом та обов’язково інформувати громадськість у публічній площині", — заявили в "Київгумі".

Що кажуть в СБУ

Надвечір 4 січня пресслужба СБУ повідомила, що силовики викрили одне з підприємств на Київщині, яке здійснювало оптові поставки засобів тактичної медицини до РФ. В організації оборудки підозрюють власника однієї з найбільших компаній в Україні, що виготовляє вироби з гуми та пластмаси, зокрема для військового спорядження.

За даними слідства, протягом 2022-2023 років підприємці переправили до Росії кілька партій тактичних джгутів та бинтів власного виробництва на загальну суму на понад 40 млн у гривневому еквіваленті. Поставки здійснювали через одну з європейських країн з допомогою підконтрольної фірми. А вже з ЄС засоби тактичної медицини надходили до Росії і використовувались для потреб армії РФ і шпиталів країни-агресора.

Як зазначили в СБУ, під час обшуків за адресами проживання фігурантів, в офісах і приміщеннях підприємства виявили мобільні телефони, комп’ютери та документацію із доказами оборудки.

Власнику компанії повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 КК України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Фігуранту загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Що відомо про діяльність ТОВ "Київгума" та її керівництво

Гендиректор компанії "Київгума" Андрій Острогруд у серпні 2023 року брав участь у зустрічі бізнесменів та представників Офісу президента. На ній обговорювали проблемні питання, що виникають між бізнесом і правоохоронними органами.

Гендиректор "Київгуми" Острогруд входить до Громадського руху "Маніфест 42". У грудні 2023 року цей рух заявив про "третю хвилю тиску на бізнес з боку правоохоронних органів" і закликав президента Зеленського внести до парламенту законопроєкти, спрямовані на захист бізнесу.

Підприємство "Київгума" виробляє понад 4 тис. найменувань продукції з гуми, латексу, силікону та пластмаси для всіх галузей промисловості. Продукція постачається в усі регіони України і понад 30 країн світу.

Серед найменувань продукції є засоби тактичної медицини. Товариство виготовляє оклюзійні пов'язки, евакуаційні ноші, стерильні бинти, перев'язувальні бандажі.

Також у переліку виробів ТОВ "Київгума" є тактичні аптечки, розроблені у відповідності до стандартів НАТО та вимог Міністерства оборони України. Такі аптечки застосовуються для комплектування особового складу підрозділів спецпризначення, поліції, МНС і цивільних служб для надання невідкладної медичної допомоги.

На початок